31 de maig de 2019
31.05.2019
Diari de Girona

Els Agents Rurals enxampen «in faganti» un lladre de fòssils

Va extreure restes il·legalment de la Pedrera d'Olopte a Isòvol i de més de 10 jaciments catalans · El delicte d'espoli i danys està castigat amb penes de fins a tres anys de presó

31.05.2019 | 12:14
Un dels fòssils espoliats

Els Agents Rurals han enxampat in fraganti un lladre de fòssils. Havia robat en diversos jaciments de Catalunya, entre aquests, va extreure restes il·legalment de la Pedrera d'Olopte a Isòvol.

Durant les diligències d'investigació els Rurals van localitzar una gran quantitat de restes fòssils d'invertebrats i vertebrats al seu domicili.

El delicte d'espoli i danys a jaciments arqueològics i paleontològics està castigat amb penes de fins a tres anys de presó.

El Cos d'Agents Rurals ha denunciat l'autor d'un presumpte delicte d'espoli paleontològic i danys a diversos jaciments de Catalunya.

Les investigacions es van iniciar el passat 28 d'abril quan els Agents Rurals van sorprendre una persona que estava excavant de manera il·lícita en un jaciment paleontològic del Vallès Occidental.

Aquest fet, així com el resultat de les primeres investigacions realitzades per membres del Grup de Suport a l'Administració de la Justícia (GECAJ) del Cos d'Agents Rurals, van ser posades en coneixement del Jutjat de Guàrdia de Sabadell, que va autoritzar una entrada i l'escorcoll al domicili del denunciat.

Durant les diligències practicades al domicili de l'investigat es va localitzar una gran quantitat de restes fòssils d'invertebrats i vertebrats de jaciments paleontològics d'arreu de Catalunya. Així mateix, la persona investigada disposava de productes i eines per a la neteja i conservació de les restes fòssils.

Els fòssils recuperats - Agents Rurals

Són especialment destacades, informen els Agents Rurals, les restes òssies fossilitzades de vertebrats, que pertanyen a jaciments paleontològics molt rellevants de Catalunya, alguns dels quals referents europeus.

La majoria de jaciments paleontològics afectats per l'espoli es troben ubicats principalment a l'àrea del Vallès Occidental i l'Anoia, tot i que també n'hi ha en altres comarques com la Cerdanya.

En concret, al domicili del denunciat s'han trobat restes dels jaciments de Costablanca (Martorell, Baix Llobregat), Can Llobateres (Sabadell, Vallès Occidental), Can Vidal i Riera de Claret (Hostalets de Pierola, Anoia), Can Poal (Terrasssa, Vallès Occidental), Molí Calopa (Rubí, Vallès Occidental), Pedrera d'Olopte (Isòvol, Cerdanya), entre d'altres

Restes d'homínids

En total, els Agents Rurals han identificat fòssils extrets de més de deu jaciments paleontològics del període del Miocè, que històricament han aportat importants restes de vertebrats, entre els quals l'homínid més antic documentat a Catalunya, com el Hispanopithecus laietanus, anomenat popularment "Jordi", amb una antiguitat de 9 milions d'anys i localitzat a Can Llobateres (Sabadell), jaciment excavat per l'Institut Català de Paleontologia (ICP).

Les restes fòssils, que es troben a disposició judicial, s'han dipositat temporalment al Centre de Recuperació de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), situat a Valldoreix, el qual depèn del Departament de Cultura de la Generalitat, per al seu estudi i conservació.

El Cos d'Agents Rurals recorda que la normativa en matèria de patrimoni cultural català prohibeix la recerca i extracció de restes paleontològiques sense autorització, i recorda l'obligació de comunicar a l'Administració la troballa casual de restes fòssils, i també les arqueològiques.

El delicte d'espoli i danys a jaciments arqueològics i paleontològics està castigat amb penes de fins a tres anys de presó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit