El telèfon contra la violència masclista, que gestiona l'Institut Català de les Dones (ICD), a l'abril ja havia rebut el 40% de les trucades que s'havien fet des de les comarques de Girona durant tot l'any passat. Al tancament d'aquest mes, el servei havia atès 258 comunicacions provinents de municipis gironins, 76 de les quals es van realitzar només a l'abril; i dues terceres parts s'havien fet des del Gironès i la Selva.

Girona va generar el 10% de tots els avisos efectuats al telèfon el mes passat, encara que, en el còmput de l'any, equival al 8,1. Fins a l'1 de maig, el número 900 900 120 havia registrat 3.191 trucades d'arreu de Catalunya, dintre de les quals les gironines representen el tercer bloc més nombrós -després de l'àrea metropolitana de Barcelona, amb 2.209, i del camp de Tarragona, amb 240.

La parella es manté com l'àmbit més habitual en el qual es produeixen situacions de maltractament, seguit del sociocomunitari, el familiar i el laboral -tot i que a l'abril no es va comptabilitzar cap avís relacionat amb el lloc de feina.

En gairebé totes les trucades es va denunciar violència psíquica (98,6%); en un 34,6%, física; en un 11%, econòmica; i en un 3,4%, sexual. Ara bé, tal com remarca l'Institut Català de les Dones, és molt freqüent que en un sol cas coincideixin diferents tipus de violència.

Fins ara, el 73% de les trucades les realitza la mateixa afectada per una situació de violència masclista, mentre que en el 23,6% dels casos s'adreça al servei algú que li és proper o una persona del seu entorn familiar i en un 3,3% de les ocasions pertany al seu context professional.

Pel que fa a l'edat dels usuaris del telèfon, els dos blocs d'edat majoritaris van dels 31 als 40 anys (el 39%) i dels 41 als 50 (27,4%); amb una tercera franja significativa, ja que el 17,4% dels autors de les comunicacions tenen entre 17 i 30 anys.

Avisos per comarca

D'acord amb el registre del servei telefònic, durant els quatre primers mesos de l'any s'han rebut 134 trucades des de poblacions del Gironès, 39 de les quals només a l'abril; 57 de la Selva, amb 15 el mes passat; i 37 de l'Alt Empordà, amb 9 a l'abril. Les xifres són més baixes a la resta de comarques gironines, amb 16 avisos des del Baix Empordà (3 a l'abril); 7 des de la Garrotxa (5); 5 des del Ripollès (3); 4 del Pla de l'Estany (2); i 3 de la Cerdanya (1).

La darrera actualització de dades d'aquest telèfon d'atenció gratuït i anònim, operatiu totes les hores del dia, també especifica els municipis des d'on es van fer trucades el mes passat, entre els quals sobresurten, en volum, Girona (amb 35 comunicacions), Blanes (6), Besalú (4) o Figueres (3).

De fet, a banda de marcar un número telefònic, l'accés a aquest servei d'ajuda -amb professionals que deriven cada cas a les instàncies més adequades- també es pot fer via correu electrònic, a través de l'adreça 900900120@gencat.cat.