El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va afirmar ahir que Catalunya «mereix» que el Catalán Talgo passi a formar part de l'oferta de trens , com són el Transcantàbric o l'Al-Andalus, entre altres.

El ministre, que va participar en part del viatge commemoratiu d'ahir -des de Barcelona fins a Girona-, va remarcar que Catalunya està «lligada a la història ferroviària» i va mostrar el seu «compromís ferm» perquè Catalunya disposi d'«una inversió i finançament adequats per mantenir, millorar i impulsar» les infraestructures ferroviàries. «Això és fer política d'Estat en tots els sentits. Invertir en mobilitat i infraestructures de transport és la millor manera de garantir el desenvolupament de Catalunya i al conjunt d'Espanya», va assenyalar el màxim responsable de les infraestructures a l'Estat. A més, es va felicitar pel fet que Catalunya sigui «l'única regió europea» amb les seves quatre capitals connectades amb alta velocitat. Amb tot, però, el ministre, però, no va detallar cap xifra ni en què consistiran aquestes inversions.

Ábalos també va recordar que els serveis de rodalies de Catalunya, operats per Renfe, van registrar poc més de 125 milions de viatgers el 2018. A més, va recordar que a finals d'aquest mes s'iniciarà un nou servei d'alta velocitat a Catalunya, que permetrà enllaçar Barcelona amb Granada.

Per al ministre, el ferrocarril és un «mitjà de transport crucial per a la cohesió social, la vertebració territorial i la creació de riquesa i ocupació».