El gironí Joan Planellas és des d'ahir el nou arquebisbe de Tarragona, un dels càrrecs de més pes dins l'Església catalana, en substitució de Jaume Pujol. El clergue gironí va ser ordenat a la catedral de Tarragona en una missa solemne oficiada pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que va aplegar més de 2.000 persones, entre fidels, clergues i autoritats.

En l'ordenació, que es va allargar gairebé tres hores, Planellas va expressar que és un motiu de «gran joia» esdevenir el nou líder de l'arxidiòcesi de Tarragona tot i sentir un «xic de tremolor».

El nou arquebisbe va ser rebut per les autoritats a l'entrada de la catedral de Tarragona i, després de prometre les disposicions, els costums i els ordenaments de l'Església amb els sants evangelis, va enfilar entre aplaudiments cap a la capella de Sant Fructuós. Tot seguit, l'arquebisbe emèrit, Jaume Pujol, li va adreçar unes paraules de benvinguda i, després de diverses lectures, cants i de l'Evangeli, es va procedir a la seva ordenació.

Responent a diverses preguntes de l'arquebisbe de Barcelona, el mossèn gironí va prometre presidir el Ministeri Episcopal Tarraconense i es va ajaure al terra de l'altar mentre els clergues van pregar amb cants.

En l'ordenament, els bisbes van imposar les mans sobre el cap de Planellas i el llibre dels evangelis. Agenollat, va rebre les insígnies com l'anell, la mitra i el bàcul i, un cop completada l'ordenació, es va asseure a la càtedra.

La cerimònia va continuar amb la litúrgia de l'eucaristia i el ritu de la comunió. Finalment, el nou arquebisbe es va dirigir als feligresos i als 247 preveres, diaques i seminaristes, amb un discurs majoritàriament en català, tot i que també va usar el castellà i el francès. Planellas va confessar que ha acceptat amb «una profunda joia aquest regal immerescut que ve d'aquest extraordinari predecessor en la seu de Fructuós».

L'arquebisbe també va afirmar que és «una anella més en la cadena de la successió apostòlica que arrenca de l'estada de Pau a la nostra ciutat». A més, va afegir que és «conscient» que avui, a casa nostra, no es poden encarar «les problemàtiques pastorals en el marc exclusiu de l'Església local». Així, va dir que «la unitat pastoral de les diòcesis amb seu a Catalunya és una dada essencial, que exigeix un treball de conjunt, més enllà dels plantejaments estrictament diocesans».

«Diàleg obert»

Davant d'això, va assenyalar que com a primat de la Tarraconense li tocarà «acomplir amb esperit de servei i d'humilitat aquesta comesa». També va subratllar que aposta per un «diàleg obert» amb la resta de religions i amb el món científic, l'universitari, el de la cultura i el dels mitjans de comunicació.

Entre les autoritats presents hi havia la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; l'alcalde en funcions, Josep Fèlix Ballesteros, i el subdelegat del Govern espanyol, Joan Sabaté, entre d'altres.

Pel que fa als eclesiàstics, van assistir a la missa l'arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Bláquez, els abats de Poblet i Montserrat i l'abat del Monestir ortodox de Saint Nicolas de la Dalmerei, a França, a més del bisbe de Girona, Francesc Pardo.