56 agressions sexuals durant el primer trimestre, 11 amb penetració a les comarques gironines, el que suposa una agressió cada dia i mig. Una xifra que no para de créixer. Un 6,6% durant el primer trimestre de l'any, segons les dades difoses pel ministeri de l'Interior, una dècima més que al conjunt de Catalunya (6,5%).

En total, s'han registrat 9.789 infraccions penals, per sobre de les 9.186 que es van conèixer l'any passat en el mateix període. D'aquestes, la majoria són robatoris amb violència (218), que també creixen un 11,2%, així com els robatoris en domicilis, locals i altres instal·lacions que es disparen fins als 1.338, un 9,7% més i el volum més gran d'intents d'arrabassament de la cosa aliena són els furts que experimenten una tímida reducció del 3% i es queden en 2.284. i l'apartat que ha conegut un augment més acusat és el de robatoris de vehicles, amb 149, pràcticament un 29% més.

La llibertat sexual, més amenaçada

El capítol dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual va tancar el trimestre amb un total de 56 casos, 11 dels quals amb penetració, els mateixos que en el període anterior. La resta, 45 van de l'exhibicionisme a l'explotació sexual i han crescut un 4,7% respecte al primer trimestre del 2018. Una xifra en coherència amb el context català de creixement però menys acusat, ja que al conjunt de la comunitat autònoma s'ha incrementat un 18,5% fins als 725 casos.

D'aquestes agressions sexuals, 9 es van donar a Girona, 3 a Lloret, 2 a Olot i 4 a Figueres. Capítol a part mereix el cas de Blanes d'entre els municipis de 30.000 habitants del qual el ministeri ofereix dades. I és que se'n van patir 10, de les quals 4 amb penetració, un augment significatiu i que destaca entre la reducció de la criminalitat en la resta de supòsits penals al municipi.

Homicidis i tràfic de drogues

Una tendència, el creixement, que es veu en tots els tipus penals; un homicidi, quan l'any anterior no va haver-hi cap, i dos més en grau de temptativa, respecte a un únic cas l'any anterior. També s'han viscut més capítols de lesions i baralles, 82 respecte a 74 i més fets relacionats amb les drogues; 95, quan el 2018 va haver-hi 90.

Diferències territorials al conjunt català

Aquest creixement es produeix amb acusades diferències territorials. Barcelona i Girona són les províncies on més ha crescut mentre que Tarragona i Lleida han reduït les taxes, un 1,7 i 2,5% respectivament.