En ple mes de juny les nevades han tornat a les cotes altes del Pirineu amb gruixos màxims de deu centímetres. Els termòmetres van baixar en picat aquest dimarts al mateix temps que es donaven precipitacions.

Algunes estacions d'esquí i paratges com la Vall de Núria han recuperat una imatge més habitual de l'hivern que de les portes de l'estiu. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l'estació automàtica de Malniu (2.230 metres) va mesurar dimarts fins a 10 centímetres de neu. Es tractaria del gruix més important dels seus 19 anys de dades.

Que nevi al juny no passa cada any però a alta muntanya és un fet «freqüent». El Meteocat recorda que l'any 2000 una nevada entre el 10 i 11 de juny va deixar fins a 40 centímetres a Bonaigua (2.266 m) i neu fins a Vielha.

Rècords de mínimes al juny

Els termòmetres van caure dimarts i aquest dimecres van deixar valors per sota dels cinc graus a primera hora al Pirineu. A la costa han estat suaus, entre els 12 i 13 graus. A Banyoles, segons els meteoròlegs Enric i Gabriel Estragués, es va viure ahir la temperatura mínima més baixa per a un mes de juny dels darrers 25 anys, des del dia 12 de juny de l'any 1994.

Aquest valor és el tercer més baix per a un juny des de l'any 1950. En concret, quan faltaven tres minuts per a les sis del matí d'ahir, el termòmetre oficial del Meteocat va assenyalar la xifra de 7,6º.

També es van viure ahir temperatures mínimes de juny de rècord en 6 de les 14 estacions del Meteocat i que tenen més de 10 anys de dades. A Das es va registrar una mínima de 2 sota zero i a Sant Pere Pescador, una de 6,6 graus.

Avui, temperatura en ascens

De cara a avui, continuarà l'ascens de la temperatura, amb un augment dels núvols, especialment durant la tarda arreu de la demarcació de Girona. I està previst que hi hagi temperatures d'entre 5 i 10 ºC al Pirineu i Prepirineu, entre 8 i 13 ºC al prelitoral, i entre 11 i 16 ºC al litoral. La màxima serà lleugerament o moderadament més alta. Es mourà entre els 19 i 24 ºC al litoral i Pirineu, i entre els 23 i 28 ºC a la resta.

En els pròxims dies la temperatura anirà en augment.