Els més de tres mil estudiants d'arreu de les comarques gironines matriculats a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) van afrontar ahir el segon dia d'exàmens, començant la jornada amb les dues darreres assignatures obligatòries: Història i Llengua Estrangera, que majoritàriament és Llengua Anglesa arreu de Catalunya. La prova d'Història presentava dues opcions: una comptava amb un exercici sobre el dictador Primo de Rivera, mentre que l'altra es basava en el preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979. La coordinadora de les PAU a la Universitat de Girona (UdG), Manuela Hidalgo, va informar que la jornada d'ahir va procedir amb normalitat sense cap incident.

Els alumnes de les PAU van acudir ahir a les dues proves obligatòries i a les cinc matèries optatives del segon de dia de la selectivitat, mentre que avui, el tercer i últim dia, només serà el torn per a matèries d'especialització. Pel que fa a l'examen d'Història, a banda de l'anàlisi sobre la figura de Primo de Rivera a través d'un text de l'historiador Manuel Tuñón de Lara o bé del preàmbul de l'Estatut d'Autonomia del 79, tot oferint el respectiu context històric i responent a una sèrie de preguntes, les dues opcions de la prova també van incloure la portada de La Vanguardia del 24 d'octubre del 1940, amb fotografies de la visita del cap de les SS nazis Heinrich Himmler a Barcelona, preguntes sobre la implantació del franquisme a Catalunya, o una estadística sobre l'atur a l'Estat durant la Segona República Espanyola.

Respecte a la darrera matèria obligatòria de les PAU, Llengua Estrangera, l'Anglès ha estat majoritari amb un total de 28.894 estudiants (98,3%) de tot Catalunya, molt per davant del Francès (333), l'Alemany (116) i l'Italià (36). De forma més específica, la prova de Llengua Anglesa va incloure una activitat de comprensió lectora a través d'un text sobre la simbologia emprada en la missatgeria de dispositius mòbils ( emojis) i les instruccions per elaborar una redacció al voltant del tema de la lectura. La comprensió oral d'enguany es va centrar en el medi ambient, concretament en la gran quantitat d'ànecs de goma i joguines de bany diverses que van a parar als oceans.

Matèries optatives pendents

La coordinadora de les Proves d'Accés a la Universitat a la UdG va explicar que una de les novetats d'enguany és que s'havia procedit a canviar de dia algunes assignatures per evitar que sempre siguin les mateixes matèries les que se situïn en els últims torns, moment de la selectivitat en què l'alumnat ja mostra la fatiga de tres dies seguits d'examinacions. A tall d'exemple, Hidalgo va apuntar que Química (optativa) abans es feia el darrer dia, mentre que enguany ha passat a trobar-se en el segon dia de les proves, a la mateixa hora que Història de l'Art (optativa). L'altra de les matèries canviades ha estat Electrotècnia (optativa), que a diferència de les anteriors edicions, enguany es realitza l'últim dia. Avui els alumnes s'examinaran de les optatives pendents, tenint present que a comarques gironines les matèries reservades per a avui que reuneixen més estudiants són Biologia (772 alumnes), Economia de l'Empresa (662 alumnes) i Física (541 alumnes). Les altres assignatures són: Geografia, Electrotècnia, Història de la Filosofia, Cultura Audiovisual, Grec, Disseny, Literatura Catalana i Tecnologia Industrial.