L'hospital Josep Trueta de Girona ha estrenat els espais reformats en la segona fase de les obres d'ampliació del Servei d'Urgències, que es van iniciar l'estiu passat. En aquesta nova àrea hi ha l'entrada principal al servei, amb un circuit diferenciat per als pacients que arriben al centre amb mitjans propis i per als que són traslladats en ambulància; l'admissió; el triatge; la sala d'espera i una zona de pacients de baixa complexitat.

D’aquí a uns dies està previst que també es posi en marxa una zona per a pacients crítics, mentre que l’àrea destinada a traumatologia no s’obrirà fins que s’acabi la tercera fase, ja que per ara es farà servir l’espai com a àrea de pacients en observació.

Ja s'han traslladat als nous espais, dotats amb equipament d’última generació, l'àrea d'observació i l'àrea de baixa complexitat, que atén els pacients de nivell IV i V, la qual ha passat de disposar de dos punts assistencials a cinc.

La resta d'espais s'aniran obrint progressivament, assenyala el centre, i així la dotació de recursos materials i humans s'anirà ajustant a les necessitats que vagin sorgint.

Una obra entres fases

La zona reformada ha quedat connectada amb la corresponent a la primera fase de l’ampliació de les Urgències, que va entrar en funcionament a prinicipis de l'estiu passat després de setze mesos d’obres. Tota l'obra d'ampliació del servei, que acabarà duplicant la superfície que tenia inicialment, s'ha organitzat en tres fases, per fer compatible l'activitat assistencial amb els avenços dels operaris.

La primera fase de les obres van consistir en l’adequació dels espais que van quedar lliures amb el trasllat del Laboratori Clínic Territorial al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. Aquesta segona fase és el resultat de l’adequació dels espais que van quedar alliberats llavors. Queda pendent la tercera fase, que es preveu que es comenci a executar durant l'any que ve, i que acollirà l'àrea d'observació.

Els treballs que s'han fet fins ara són a càrrec de l'empresa CRC Obras y Servicios SL, per un import de 3.358.752,40 euros (IVA inclòs) pel que fa a l'obra sense l'equipament. El projecte global de l’ampliació permetrà quasi doblar la superfície que tenia el servei, que passarà dels 1.200 metres quadrats a 2.300 un cop acabada tota l'obra.

Cada dia van al centre uns 200 pacients, que sumen aproximadament 70.000 pacients al cap de l'any. Una part dels usuaris atesos arriben a les Urgències de Girona derivats d'altres hospitals o centres d'atenció primària de les comarques gironines, que tenen el Trueta com a centre de referència. Quasi el 20% dels pacients atesos acaba ingressant a l’hospital.