L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) de Girona acaba de crear un laboratori europeu de doctorands amb 3,5 milions d'euros de pressupost per millorar la innovació tecnològica en el tractament d'aigües residuals. La iniciativa, que forma part del projecte europeu Nowelties per promoure la recerca de nous materials i tecnologies innovadores, és el programa més gran de doctorands coordinat des de Catalunya en tractament d'aigües.

I és que les conseqüencies del canvi climàtic i els cada cop més freqüents períodes d'escassetat d'aigua estan fent créixer la demanda de solucions.

Amb aquest objectiu l'ICRA ha desenvolupat el projecte Nowelties, dins del programa Maria Sklodowska Curie, una plataforma que ofereix oportunitats de formació per a experts en tractament d'aigües del futur i inclou un programa de recerca per desenvolupar nous materials i tecnologies, com tractaments biològics avançats, processos d'oxidació innovadors o sistemes híbrids que permetin satisfer les diverses demandes de tractament d'aigües residuals.

Controlar la contaminació

Aquestes tecnologies permetran controlar la contaminació per microcontaminants orgànics, com els pesticides, fàrmacs, hormones, compostos perfluorats o disruptors endocrins, que actualment no són eliminats per les estacions depuradores d'aigües residuals (EDARs) en el procés de recuperació de l'aigua.

«Amb el tractament convencional de tractament d'aigües residuals l'eliminació d'aquests contaminants emergents és baixa i insuficient», explica la doctora Mira Petrovic, responsable de la línia de recerca de Contaminants en Aigües Residuals de l'ICRA i investigadora principal de Nowelties.

«El projecte ajudarà a posar fi a les manques tecnològiques i les necessitats de coneixement existents en aquest àmbit. S'aprofitaran eficaçment els recursos per a la cerca de nous materials i tecnologies i es crearà una plataforma que ofereixi oportunitats d'estudis d'avantguarda per a la formació dels experts en tractament d'aigües del futur», afegeix.

Amb un pressupost de 3.422.141,64 euros i una durada de quatre anys, el projecte d'investigació inclou catorze projectes individuals que a partir del mes de setembre es desenvoluparan en institucions i centres de recerca d'Espanya, Itàlia, Alemanya, Sèrbia i Croàcia.