La Diputació de Girona ha celebrat el darrer ple ordinari d'aquest mandat, que ha servit per acomiadar els diputats que no continuen. Segons ha informat el president, Miquel Noguer, està previst que la nova Diputació es constitueixi entre el 4 i el 9 de juliol, tot i que abans encara s'haurà de fer un darrer ple extraordinari per aprovar actes. A l'espera de conèixer qui formarà part de la nova corporació -decisió que correspon als partits de forma directa-, aquest ha estat el darrer ple ordinari de diputats com Fermí Santamaria o Josep Maria Corominas (JxCat), que s'han retirat de la política activa i per tant ja és segur que no continuaran. També s'acomiada Lluís Sais (ERC), absent en aquest darrer ple, i Lluc Salellas (CUP), que ha mostrat la seva decepció per no haver estat capaç de canviar el funcionament de la institució.

El discurs de Salellas ha estat el més dur de tots els diputats, en consonància amb les seves intervencions al ple al llarg d'aquests quatre anys. El diputat cupaire ha anunciat que no repetirà en el proper mandat perquè ha acabat "esgotat" de la institució, i ha fet autocrítica perquè diu que li hauria agradat "arribar més lluny". "No puc dir que surti content del que he aconseguit, perquè la Diputació que deixaré no la veig gaire diferent de la que em vaig trobar en arribar", ha indicat Salellas, que la considera una corporació "excessviament allunyada de la ciutadania, centrada en una política antiquada i que s'allunya molt del que hauria de ser la política del segle XXI". "Si no repeteixo és perquè no em veig capaç de fer més, cal que entri algú altre amb il·lusió i amb ganes de canvi", ha reblat el líder de la CUP a Girona, que malgrat tot ha agraït el bon tracte a nivell personal de tots els diputats i de "gairebé" tots els treballadors de la corporació.

El ple també ha servit perquè s'acomiadés Fermí Santamaria (JxCat), fins dissabte alcalde de Llagostera i que ja no es va presentar a les eleccions municipals. Santamaria considera que "s'ha avançat molt" durant aquest mandat, tant en qüestions relacionades amb l'habitatge com de proximitat amb la ciutadania. Santamaria s'ha mostrat "molt orgullós" tant de l'equip de govern com de l'oposició, de qui diu que ha aportat "idees positives", i ha desitjat molta sort als futurs diputats: "Quan vaig decidir plegar d'alcalde, va ser perquè pugués venir algú darrera meu amb noves idees i il·lusió", ha indicat.

Gisela Saladich (Independents de la Selva) també ha agraït "el bon tracte" de tots els diputats, tant del govern com de l'oposició, i ha donat les gràcies perquè sempre s'han escoltat les seves aportacions, procedents d'un "grup petit però amb ADN municipalista". Saladich ha confiat que les línies de treball endegades durant aquest mandat puguin tenir continuïtat en el següent, en el qual els independents passaran d'un a dos diputats (un per la Selva i l'altre pel Baix Empordà).

Juli Fernández (PSC), per la seva banda, ha fet una valoració positiva d'aquest mandat, en el qual creu que s'ha avançat en qüestions com l'habitatge, el fons de cooperació, la cultura o els esports. Tot i això, creu que la Diputació continua tenint un repte pendent, que és fer-se més propera a la ciutadania. A part d'això, ha agraït la possibilitat d'haver tingut debats "fluids, sense cap mena de crispació", en què tothom ha pogut aportar la seva opinió.

Finalment, el portaveu d'ERC, Pau Presas, ha animat tots els grups a posar-se d'acord aviat per formar el proper govern de la Diputació i posar-lo al servei de la ciutadania "sense oblidar la situació política actual", amb un record per als "presos, els exiliats i totes les persones que han estat privades d'exercir la funció pública per a la qual han estat escollides".