L'hotel Carlemany de Girona va acollir el divendres de la setmana passada la quarta sessió del VII Seminari d'Actualització Jurídica i Dret Local que imparteix anualment la Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona (XALOC), i que constitueix la darrera abans de l'estiu. Les sessions, que es realitzen mensualment, s'aturaran durant els mesos de juliol i agost, i es reprendran de nou el setembre. La jornada es va centrar en el procediment sancionador que s'aplica en els municipis de les comarques gironines.

En termes jurídics, aquest procediment està regulat per la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. Dues regulacions separades que defineixen tant el procediment com els principis reguladors d'aquesta potestat sancionadora.

En aquest sentit, l'objectiu de la trobada era analitzar la potestat sancionadora en l'àmbit de l'Administració local i generar un espai de debat i anàlisi de la problemàtica en la seva execució. La presentació d'aquesta quarta sessió de seminari va anar a càrrec del diputat delegat de la Diputació de Girona i president de XALOC en funcions, Jordi Camps. Durant la seva intervenció, Camps va fer esment de la possible dispersió normativa que han pogut generar aquestes regulacions separades, lluny d'aportar claredat i seguretat jurídica sobre la matèria. Camps va remarcar que aquesta potestat sancionadora és una competència essencial de l'Administració local que permet assegurar l'eficàcia de la seva activitat i protegir determinats béns jurídics. La Diputació de Girona apunta en un comunicat que aquests seminaris estan adreçats a secretaris, interventors i tècnics municipals amb la voluntat d'analitzar temes d'actualització jurídica, fent especial èmfasi en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals.