Un menor de 17 anys a Còrdova i un home de 93 anys a Valladolid van morir ahir a conseqüència de l'onada de calor, mentre que un treballador del camp de 45 anys continuava ahir en tancar l'edició ingressat a l'UCI d'un hospital de Múrcia, en estat greu, amb símptomes provocats per les altes temperatures.

A la matinada de divendres va pedre la vida el jove de 17 anys que es trobava en coma després de ficar-se en una piscina per mitigar els efectes de la calor quan estava treballant al camp, segons la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia. El menor, de la localitat cordovesa de Castro del Río, estava segant quan va començar a sentir marejos per les altes temperatures, per la qual cosa es va ficar a la piscina de la finca per refrescar-se i en sortir de l'aigua va començar a convulsionar.

A la tarda de dijous, el jove va ser ingressat a l'hospital Reina Sofia, on va morir quan faltaven cinc minuts per dos quarts de dues de la matinada de divendres després de ser sotmès a una operació de recuperació cardíaca (RPC).

Desplomat per la calor al carrer

Unes hores abans, un home de 93 anys va morir al cèntric carrer Santiago de Valladolid de mort natural «per un cop de calor», segons fonts de la Policia Municipal.

L'home caminava pel carrer cap a tres quarts de sis de la tarda quan es va desplomar. El metge forense va certificar que va patir una «mort natural per cop de calor».

D'altra banda, un treballador del camp de 45 anys continuava ahir encara ingressat en estat greu, a la unitat de cures intensives (UCI) de l'hospital de Múrcia, afectat per símptomes d'un possible cop de calor, segons fonts sanitàries.

L'home es va començar a trobar malament a la finca El Soto, de Calasparra, cap a les dues de la tarda de dijous hores, quan va haver de ser traslladat al centre de salut local, des del qual, davant la gravetat del seu estat, va ser remès a l'hospital.

També un auxiliar forestal que intervenia en el dispositiu per intentar controlar l'incendi de la Ribera d'Ebre, que ja ha afectat més de 6.500 hectàrees, va haver de ser traslladat a l'hospital el dijous després de patir un cop de calor.

L'home, contractat per reforçar la campanya d'estiu, va ser atès a l'Hospital de Móra d'Ebre (Tarragona) i donat d'alta després de millorar el seu estat, tot i que ahir es va haver de sotmetre a una nova revisió. Les autoritats sanitàries demanen als ciutadans extremar les mesures de precaució davant les altes temperatures, en una jornada en què l'onada de calor ahir es va intensificar amb temperatures màximes que arribaran fins a 42 graus en algunes zones.

Quatre atesos a Navarra

Per altra banda, quatre persones han requerit atenció urgent entre dijous i divendres a Navarra per patologies associades a la calor, sense que fos necessari l'ingrés hospitalari. De les quatre persones ateses (tres homes i una dona), dos són majors de 80 anys i dos menors de 45.

Dos van ser estat atesos al Complex Hospitalari de Navarra, un altre a l'Hospital Reina Sofia de Tudela i un altre a l'Hospital García Orcoyen d'Estella. Navarra està en nivel ld'alerta roja per la forta onada de calor.