Un alumne de quart d'ESO del col·legi Vedruna, és un dels vuit estudiants espanyols seleccionats per rebre un entrenament espacial a la NASA aquest estiu a Alabama. El jove ha participat en un concurs de l'ambaixada a Madrid, convocat amb l'objectiu de commemorar els cinquanta anys de l'arribada de l'home a la lluna, el 21 de juliol de 1969.

Miquel Belda, de 16 anys, ha estat escollit entre 712 candidatures de joves d'entre 15 i 17 anys, «segurament la futura elit de la ciència i la tecnologia espanyoles» -tal com indica l'ambaixada al web del concurs-, ja que el certamen estava obert a bons estudiants de ciències amb habilitats especials en tecnologia, física i matemàtiques, a més de tenir un bon domini de la llengua anglesa. Entre els vuit escollits hi ha una altra estudiant catalana, de Santpedor, Noah Vendrell.

Deu dies a Alabama

Els joves rebran la formació d'astronauta entre el 3 i l'11 d'agost a l'Advanced Space Academy (Alabama) amb totes les despeses pagades. Un cop feta la selecció, la setmana passada el cònsol general dels Estats Units a Barcelona, Robert Riley, va rebre Belda i Vendrell per felicitar-los i gestionar els tràmits del viatge.

Els altres sis estudiants elegits són Maria Álvarez, de l'institut El Palmeral, d'Almeria; Amanda Coso, de l'institut Cervantes, de Madrid; Laurentiu-Ioan Dragan, de l'institut Vicente Aleixandre, de Pinto (Madrid); Gerard Mendoza, del complex educatiu Mas Camarena, de Bétera (València); Laura Rojo, del col·legi San Pedro i San Felices, de Burgos; i Juan Carlos Saavedra, de l'institut San Diego, d'Alcalá de Puerto del Rosario (Fuerteventura). L'ambaixada també ha designat dos suplents, de Màlaga i Càceres.

L'Ajuntament de Ripoll, que va difondre la informació, va felicitar l'alumne del Vedruna, va destacar el talent dels joves i que «portarà el nom de Ripoll fins a la NASA».