L'Associació Celíacs de Catalunya, la primera entitat constituïda, el 1977 a l'Estat en defensa dels interessos de les persones celíaques, ha becat amb 8.000 euros un projecte d'investigació sobre el microbioma celíac presentat per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi).

El projecte, liderat pels doctors Josep Gil, metge de família del CAP de Vilarroja de Girona i Xavier Aldeguer, cap del servei de gastroenterologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, ha obtingut el guardó de la tercera edició de la Beca Celíacs de Catalunya per aquesta investigació, que planteja noves hipòtesis sobre la fisiopatologia celíaca en relació amb el microbioma intestinal.

En el marc dels actes del Dia Internacional de la Celiaquia, l'associació va lliurar l'ajut destinat a potenciar les investigacions que poden portar a avenços científics que tenen un efecte directe en la millora de la qualitat de vida de les persones amb celiaquia.

El projecte de recerca guardonat és un estudi multicèntric sobre el microbioma celíac, que intentar descobrir si hi ha diferències entre els bacteris presents en els excrements dels pacients celíacs respecte a la població no celíaca, i conèixer els efectes de la dieta celíaca en la comunitat microbiana del tracte digestiu.

Segons l'associació, existeixen escassos treballs plantejats en aquest sentit en l'àmbit mundial i aquest és el primer d'aquesta mena que es desenvoluparà a Catalunya.

En aquest projecte d'investigació es parteix de la hipòtesi que la malaltia celíaca promou la disbiosi al microbioma intestinal per comparació amb els subjectes sans a causa del trastorn inmunointervingut inflamatori en la mucosa intestinal, que és revertit gràcies a la dieta sense gluten.

En conseqüència, la dieta sense gluten és la solució terapèutica per als pacients amb malaltia celíaca, ja que genera una recuperació del microbioma intestinal, arribant a nivells saludables de microbioma.

L'objectiu de la recerca és descriure el perfil taxonòmic microbiològic dels excrements en pacients de malaltia celíaca i avaluar la recuperació de la disbiosis com a conseqüència de la dieta sense gluten.