03 de juliol de 2019
03.07.2019
Diari de Girona

Vuit anys d'internament terapèutic per la menor que va matar la mare a Banyoles

Fiscalia, acusació particular i defensa acorden també 10 anys de llibertat vigilada i allunyament de part de la família · La menor, que ha acceptat la pena, rebrà tractament específic al Centre Educatiu Els Til·lers, on estava ingressada per ordre judicial des de la seva detenció el gener passat

02.07.2019 | 23:44
Vuit anys d'internament terapèutic per la menor que va matar la mare a Banyoles

El Jutjat de Menors de Girona va imposar ahir la mesura de vuit anys d'internament terapèutic en règim tancat per la menor que va matar la mare a ganivetades a Banyoles el passat 9 de gener. La vista pel cas es va fer ahir al Palau de Justícia i a porta tancada, i es va saldar amb una conformitat. La menor, que en el moment del crim tenia 17 anys, va acceptar la pena, que també preveu 10 anys de llibertat vigilada i que no es pugui apropar a part de la família de la víctima.

Així mateix, la menor continuarà al Centre Educatiu Els Til·lers, a Mollet del Vallès, que compta amb una unitat terapèutica per rebre tractament específic. La menor ja va reconèixer que va assestar diverses ganivetades a la seva mare al domicili familiar perquè estava enfadada amb ella arran d'una discussió que havien tingut la nit anterior. La noia va fugir, però l'endemà mateix els Mossos d'Esquadra la van detenir a Platja d'Aro.

A la vista, la noia va acceptar la condemna, que segons fonts judicials complirà a Els Til·lers, on ja estava ingressada per ordre judicial. Aquest centre acull joves amb problemes de salut mental o addiccions i és on seguirà tractament.

La fiscalia ha pactat aquesta mesura de conformitat quan es complien pràcticament sis mesos de l'ingrés provisional en aquest centre que va ordenar el jutjat després de la detenció de la jove. Les mateixes fonts assenyalen que els professionals li faran seguiment i resoldran en quin moment se li pot modificar la mesura o sortir en llibertat.

La fiscalia, acusació particular i defensa també han acordat que, un cop acabi el tractament i surti del centre, la noia estigui 10 anys en llibertat vigilada. A més, no es podrà apropar a la part dels familiars que s'han personat com a acusació a través de l'advocat Carles Monguilod. Tant Monguilod com l'advocat de la defensa, Josep Costa, van declinar fer declaracions a la sortida de la vista.

El crim va tenir lloc cap a dos quarts de deu del matí del 9 de gener passat. Segons va reconèixer la noia, que aleshores tenia 17 anys però ara ja ha complert la majoria d'edat, estava enfadada amb la seva mare arran d'una discussió que van tenir la nit abans per un càstig que li havia imposat.

Aleshores, va agafar un ganivet de cuina i es va dirigir cap al dormitori de la víctima, que no va tenir cap possibilitat de defensar-se perquè l'atac va ser per sorpresa. La noia li va assestar diverses ganivetades però, segons va apuntar l'autòpsia, la ferida mortal va ser una punyalada al coll que la va degollar.

Després, la menor va fugir. No va ser fins la nit del mateix 9 de gener que un altre fill de la víctima va trobar el cos i va alertar els serveis d'emergències. A l'escena del crim, els investigadors van trobar una nota manuscrita on la noia reconeixia implícitament l'autoria dels fets i s'acomiadava de la família.

La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra a Girona va obrir una investigació i els agents van desplegar un dispositiu per localitzar la menor, que ja era la principal sospitosa del crim. Els investigadors li van seguir el rastre fins a Platja d'Aro perquè sospitaven que podria haver-se desplaçat a un apartament de la família en aquesta població de la costa.

Els Mossos van muntar un dispositiu de vigilància al voltant de l'apartament i van constatar que la noia hi era des del dia dels fets a la tarda perquè havia anat a comprar a comerços propers. L'endemà la van localitzar i detenir quan sortia d'una botiga de roba.

La víctima era originària del municipi de Sant Dalmai, però vivia a Banyoles. Es tractava d'una persona coneguda a la localitat i al veïnat, que practicava diverses activitats esportives i era assídua a l'alberg esportiu del municipi.Incredibili

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook