04 de juliol de 2019
04.07.2019
Diari de Girona

Aigües verdes a la costa del Baix Empordà per la proliferació d'algues

Les altes temperatures dels darrers dies són la casusa del fenomen, que no altera el bon estat de l'aigua

04.07.2019 | 00:03
Aigües verdes a la costa del Baix Empordà per la proliferació d'algues

La costa del Baix Empordà ha aparegut aquests dies amb un color verd conseqüència d'un major nombre d'algues de l'habitual.

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, s'estan produint des de fa tres dies «proliferacions de fitoplàncton a diferents trams de Baix Empordà». En concret es té constància que han aparegut a la badia del Ter, Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.

Es tracta de creixements massius d'algues microscòpiques, segons informen, que viuen en suspensió a l'aigua. Es tracta d'un fenomen natural que no té cap risc per als banyistes i que es dona, entre altres factors, quan puja la temperatura.

Però el sobtat canvi de color de l'aigua de la costa ha posat en alerta banyistes i residents a la zona.

La plataforma Salvem la Costa de Begur se'n va fer ressò a través de les xarxes i va demanar a l'Sdministració que es portin a terme les mesures pertinents per saber si l'aigua és de qualitat.

L' Ajuntament de Begur constata que l'aparició de les algues es deu a les altes temperatures que s'han registrat en la darrera setmana. Insisteix que és un fenomen natural habitual quan es produeix aquesta pujada dels termòmetres.

Tot i això, també s'informa que des de Medi Ambient s'ha treballat amb l' Agència Catalana de l'Aigua «fent les anàlisis pertinents, per validar que la qualitat de l'aigua és correcta».

Des de l'ACA afegeixen que des del 2000 hi ha un protocol de vigilància de fitoplàncton nociu i tòxic a la costa catalana amb la finalitat de detectar i controlar les proliferacions d'algunes espècies que poden ser nocives a fi d'evitar-ne els riscos per a la població i l'ecosistema marí.

Es va fent un seguiment al llarg de la costa catalana per si se'n troba alguna de tòxica que no es tractaria d'aquest cas.

Banderes per meduses

D'altra banda, les platges de Tamariu i Llafranc van hissar ahir la bandera per meduses arran de la presència de pteròpodes, uns mol·luscos que produeixen irritació quan entren en contacte amb la pell.

Segons va comunicar l'ACA a través de les xarxes socials, els serveis de salvament i socorrisme d'aquestes platges van atendre ahir diverses persones per picades a la pell causades per aquesta espècie.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook