El Govern de la Generalitat ha prohibit durant dos anys ampliacions de bestiar i construcció de noves granges en zones amb un alt índex de càrrega ramadera i vulnerables per nitrats. Les poblacions de les comarques gironines que es veuen afectades són Banyoles, Porqueres, Lladó, Santa Llogaia i Camós, mentre que al conjunt de Catalunya s'aplica la moratòria a 66 poblacions. El decret introdueix també la prohibició d'aplicar purins en festius i caps de setmana prop de nuclis urbans.

L'objectiu de la demora és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, juntament amb garantir la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català. Per aconseguir aquest objectiu es preveuen tres grans línies d'actuació: la millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes, incloent-hi el seu tractament; la innovació i millora en les aplicacions als sòls, mitjançant una fertilització orgànica d'excel·lència, i el control i seguiment d'aquestes aplicacions, garantint així la seva traçabilitat.

Ampliació pràctica del model

En origen a les granges l'objectiu és reduir el volum de fems i purins, com el nitrogen, generats a les explotacions ramaderes, mitjançant la millora de l'alimentació del bestiar i l'ús de noves tecnologies, així com millorar els sistemes d'emmagatzematge i potenciar els sistemes de tractament que permeten l'exportació de nutrients fora de les zones amb alta densitat ramadera.

En destí, es vol garantir una fertilització excel·lent i ajustada a les necessitats dels cultius i dels sòls. Una normativa ja prohibeix les aplicacions de purins amb vano o ventall, evitant pèrdues de nitrogen per volatilització, amb l'objectiu d'incrementar l'eficiència i aconseguir el màxim aprofitament dels nutrients aportats.

Per tal de minimitzar les molèsties al conjunt de la ciutadania s'introdueix un altre decret que escurçarà els períodes d'aplicació i d'enterrat i l'aplicació de fertilitzants orgànics, com ara purins, en festius i caps de setmana a menys de 500 metres de nuclis urbans.

Moratòria absoluta

El Govern de la Generalitat aplica la moratòria absoluta de dos anys, a partir de la publicació del decret, per a la construcció de noves granges i ampliació de la capacitat d'aquelles existents que estiguin situades en un dels 66 municipis amb un alt índex de càrrega ramadera (ICR), és a dir, superior a 1,2.

La majoria dels municipis amb un alt índex de càrrega ramadera s'ubiquen a la Catalunya Central (48). A les comarques gironines en són cinc: Banyoles, Camós i Porqueres (Pla de l'Estany) i Lladó i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), mentre que a les lleidatanes en són set i a l'àmbit metropolità, sis.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha remarcat, durant una visita que va fer a una parcel·la agrícola d'Albesa (Noguera), que el Govern té la responsabilitat de garantir «una activitat agrària que sigui ambienlament sostenible», i que el decret aprovat marcarà «un abans i un després».