Els treballadors gironins que atenen menors tutelats per la Generalitat denuncien que han de fer la seva feina en "condicions laborals precàries". Asseguren que el Govern, la patronal i els sindicats els han "abandonat absolutament" i defensen la tasca que fan amb els infants i adolescents davant una societat "que progressivament els oblida i els menysté". Per això, el col·lectiu s'ha unit i ha creat una plataforma per reivindicar millores laborals. Critiquen, entre d'altres, que durant el darrer any arrosseguen impagaments i endarreriments de sou, que fa massa que tenen el salari congelat i reclamen un conveni col·lectiu que posi fre al "deteriorament de les condicions laborals" que pateixen. La plataforma ja avança, a més, que farà accions de protesta.

La plataforma 'Professionals per a la millora del conveni d'Acció Social' agrupa treballadors del tercer sector que treballen als centres on viuen menors tutelats de les comarques gironines. El col·lectiu assegura que ha decidit unir-se per visibilitzar "les precàries condicions laborals" que tenen i denunciar "la inacció" de la patronal, els sindicats i la Generalitat a l'hora de negociar el nou conveni.

Asseguren que, moltes vegades, ells són l'únic referent que tenen els infants i adolescents tutelats per la Generalitat. I reivindiquen que aquests joves -entre els quals hi ha MENA- també "formen part del present i del futur d'una societat que, progressivament, els oblida i els menysté cada cop més".

"Des del nostre punt de vista, la nostra feina s'està convertint en una de les úniques vies de protecció que els queden a aquests menors; i com a treballadors d'aquest sector, no ens sentim ni reconeguts, ni valorats, ni respectats", diuen des de la plataforma. I hi afegeixen: "Contràriament, sentim que formem part d'un col·lectiu laboral absolutament abandonat per la Generalitat, la patronal i els sindicats majoritaris".

Aquests treballadors del tercer sector recorden que, durant el dia a dia, el seu objectiu és "vetllar, tenir cura i protegir" els menors tutelats. Infants i adolescents "amb dificultats tant emocionals com conductuals, derivades de les profundes mancances socioeconòmiques, familiars i estructurals que han patit des de la infantesa".

La plataforma subratlla que, dins els centres, els menors troben "un espai on sentir-se segurs i desenvolupar-se de manera integral". I que els professionals que els atenen fan la seva feina "des del convenciment i la implicació més profunda", però amb unes condicions laborals que no són "dignes".

Impagaments, sou congelat i sense conveni

Entre d'altres, el col·lectiu denuncia que al llarg del 2018 han patit "impagaments i endarreriments" de sou, que l'actual conveni no els reconeix laboralment i que, sota "l'excusa" que se n'està negociant un de nou, fa anys que tenen el sou congelat i això deriva "en una pèrdua adquisitiva important".

La plataforma carrega contra la Generalitat i la patronal, dient que "la manca absoluta de reconeixement per la seva feina" inevitablement els "accentua el deteriorament de les condicions laborals". Però el col·lectiu també va més enllà, i acusa els sindicats majoritaris que negocien el nou conveni de no representar-los. "Negocien amb la patronal millores salarials i estructurals totalment insuficients", subratllen.

Per això, aquests treballadors del tercer sector de les comarques gironines s'han unit ara sota la plataforma 'Professionals per a la millora del conveni d'Acció Social'. D'entrada, ja han engegat una campanya per denunciar les seves condicions laborals, però ja avancen que, si les parts no mouen fitxa, començaran a fer accions de protesta.