La Generalitat inverteix més d'1 milió d'euros (MEUR) per instal·lar calefacció geotèrmica i millorar tant l'alberg com el telecabina de la Vall de Núria. Les obres del nou sistema de calefacció van començar ara fa un mes i ja s'han perforat 24 dels 36 pous de 120 metres de profunditat que aniran a parar a la sala de màquines. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ahir va visitar l'alberg, va subratllar que el nou sistema permetrà un estalvi energètic de «35.000 litres de gasoil anuals i 84 tones de CO2». D'altra banda, El Homrani també va anunciar que durant aquesta tardor i hivern es renovarà el telecabina de la Coma del Clot, es rehabilitaran les façanes nord i sud de l'alberg i l'any vinent se'n renovarà la cuina.

En total, es perforaran 36 pous d'uns 15 centímetres de diàmetre i 120 metres de profunditat, que es conduiran fins a la sala de màquines (situada a la part posterior de l'alberg). En aquest punt, ja s'hi han desenterrat els quatre dipòsits de gasoil amb què ha funcionat l'allotjament des de la seva entrada en funcionament com a alberg, l'any 1987.

Ara, s'hi instal·laran bombes de calor, dipòsits d'inèrcia, acumuladors i tots els accessoris que permetran connectar l'aigua escalfada gràcies a l'energia de procedència geotèrmica al sistema de calefacció i aigua calenta sanitària. Les obres, que suposen una inversió de 897.955 euros, permetran generar energia de manera natural -i no amb gasoil- gràcies a l'intercanvi tèrmic entre la calor de l'interior de la terra i la de la superfície.

Les obres, impulsades per l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ), també inclouen un nou sistema de generació d'electricitat de l'alberg de Núria per mitjà d'energia fotovoltaica. En aquest sentit, s'instal·laran diverses plaques fotovoltaiques a la teulada de la cara sud de l'alberg, que està previst que generin anualment un total de 40.000 kWh anuals.

Si bé l'alberg ja comptava amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, «amb els sistemes de geotèrmia i d'energia solar aconseguirem que l'alberg juvenil situat a major altitud d'Europa sigui sostenible i respectuós amb el medi ambient», va concloure el conseller.

D'altra banda, també va anunciar que l'alberg de Núria comptarà amb altres inversions de cara a l'hivern. L'ACJ aportarà 213.590 euros per renovar el telecabina de la Coma del Clot de Vall de Núria, per tal de substituir les telecabines per dues noves amb capacitat per 12 persones i accessibles.

Durant la tardor també es renovaran les façanes nord i sud de l'alberg, amb un cost de 80.000 euros. Durant el 2020 es reformarà la cuina de l'alberg. En total, el pla d'inversions a l'alberg de Núria comptarà amb una aportació d'1,18 MEUR, recollits del Pla Estratègic d'Inversió 2016-2020 dels albergs públics.

Prop de 20.000 pernoctacions

L'alberg de Núria, que està gestionat per l'Agència Catalana de la Joventut, va registrar 19.484 pernoctacions el 2018, de les quals bona part són famílies excursionistes o joves (54%). La resta correspon a programes socials del Departament de Treball, com «Vacances en família» (20%), el Programa d'Activitats Escolars (19%) o «L'estiu és teu» (4%).

D'altra banda, el Homrani també va visitar l'alberg de Planoles, al Ripollès, on va explicar que el Departament hi ha invertit més de 91 mil euros en les colònies inclusives «L'estiu és teu», en les quals participen 136 nois i noies amb discapacitat o dependència i 104 monitors.