Les persones que segueixen una dieta inflamatòria, caracteritzada generalment pel consum de carbohidrats refinats, carn vermella i processada i greixos saturats o trans, tenen gairebé el doble de risc de desenvolupar càncer colorectal, segons un estudi amb participació gironina. Es tracta d'un treball d'experts de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), juntament amb l'Institut d'Investigació Sanitària Biodonostia (IIS Biodonostia), a partir de les dades d'una dotzena de províncies de l'Estat, entre elles Girona.

L'estudi, publicat a la revista Nutrients i finançat en part per l'AECC, analitza la relació de la dieta inflamatòria i la dieta antioxidant -basada en el consum de verdures, llegums, fruita i fruits secs- amb el risc de patir càncer de mama i càncer colorectal.

«Hem observat una associació entre el risc de càncer colorectal i el potencial inflamatori de la dieta. És a dir, que els participants que segueixen una dieta inflamatòria tenen gairebé el doble de risc de desenvolupar càncer colorectal, que és el quart més freqüent mundialment», explica la doctora Mireia Obón, de l'Idibell.

«En canvi, no hem apreciat un augment significatiu del risc en càncer de mama. Per això, caldrà dur a terme més estudis per comprovar si realment hi ha alguna correlació amb altres factors», afegeix la investigadora, que és la primera autora de l'estudi, en el qual ha col·laborat la Unitat d'Epidemiologia i Registre del Càncer de l'ICO de Girona.

En l'estudi, els investigadors han estudiat el paper de la dieta, sobretot el seu potencial inflamatori i la capacitat antioxidant, ja que «hi ha evidència que tant la inflamació crònica com l'estrès oxidatiu influeixen en el desenvolupament d'aquests dos tipus de càncer», comenta el doctor Víctor Moreno.

Per a l'estudi, els científics han analitzat específicament la població espanyola amb l'Índex Inflamatori Dietètic i la Capacitat Antioxidant No-Enzimàtica, que són dues eines útils i validades per estimar el potencial inflamatori i el potencial antioxidant de la dieta.

Es van centrar en 1.852 casos de càncer colorectal i 1.567 de mama, juntament amb 3.447 i 1.487 casos control, respectivament, provinents de dotze punts de l'Estat. A més de Girona, s'hi han inclòs dades de Guipúzcoa, Barcelona, Lleó, Madrid, Múrcia o València, per exemple.

La recerca conclou que mantenir una alimentació que afavoreix la inflamació i l'oxidació és «un factor de risc molt important en càncer de còlon», però «la part positiva és que es tracta d'un factor modificable i, per tant, es pot canviar», assenyala Obón, que aconsella seguir les recomanacions nutricionals dels organismes oficials i les agències internacionals per prevenir aquests tipus de tumors.

«Cal orientar els nostres hàbits alimentaris cap a una dieta mediterrània, rica en fruites i verdures, fruits secs, cereals integrals i olis saludables, com l'oli d'oliva, i allunyar-nos d'una alimentació més proinflamatòria», argumenta.

En aquest sentit, proposa «implementar estratègies d'educació nutricional «amb l'ajut de professionals de la nutrició i de la salut, per tal de seguir les recomanacions dietètiques i que la població pugui canviar els seus hàbits».