21 de juliol de 2019
21.07.2019
Diari de Girona

Les policies locals insten a estendre l'ús de pistoles de gas pebre, càmeres i drons

L'associació que les agrupa vol fer un pas més en la coordinació entre cossos i demana que es creï una Direcció General El president de l'ens demana més eines per poder actuar amb «més seguretat» i de «forma menys agressiva»

20.07.2019 | 23:25
El cap de la Policia de Palafrugell i president de les policies locals gironines, David Puertas, amb una agent local.

Les policies locals gironines reclamen estendre l'ús de pistoles de gas pebre, les càmeres de gravació unipersonals i els drons per garantir la seguretat. El cap de l'associació que les agrupa, David Puertas, explica que en paral·lel a les pistoles elèctriques -les tàser- és «imprescindible» avançar i incorporar «eines modernes i eficients» per afrontar el dia a dia. Puertas, que és cap de la Policia Local de Palafrugell, defensa que el gas pebre i les tàser se situen entremig del cos a cos i l'ús de l'arma de foc, i defensa la seva utilitat a l'hora de reduir delinqüents amb seguretat. També concreta que els drons, per exemple, permetrien a les policies locals controlar platges o esdeveniments on es concentri força gent. L'associació que presideix, que agrupa una quarantena de policies locals i vigilants municipals, vol fer un pas més en la coordinació entre cossos i, per això, demana dependre d'una Direcció General que les «guiï».

«En algunes situacions nosaltres tenim el monopoli de la força, i poder tenir una eina diferent que no sigui la defensa, les mans o l'arma de foc per a nosaltres és una garantia». Partint d'aquesta premissa, David Puertas demana estendre l'ús d'aquells dispositius que permetin a les policies locals actuar «amb més seguretat» i de manera «menys agressiva» a l'hora de fer una detenció i reduir aquells qui s'encaren als agents.

Al costat de les pistoles elèctriques, David Puertas explica que les de gas pebre també són efectives «en situacions greus». Perquè permeten evitar el contacte directe, garanteixen la seguretat dels agents i, dins una escala de gradació, se situen entre el cos a cos i les descàrregues elèctriques.

A la demarcació, ja hi ha algunes policies que en disposen, com Olot o Lloret de Mar. Puertas demana obrir el debat per anar-les incorporant, conscient, però, que comprar-les dependrà dels ajuntaments. El cap de l'associació, a més, admet que caldrà incorporar un «bon protocol» que estableixi quan es poden utilitzar.

En paral·lel, les policies locals gironines asseguren que és «imprescindible» posar les noves tecnologies al servei de la seguretat.

Dins aquest paquet, el cap de l'associació subratlla la importància de les càmeres lectores de matrícules. Però també demana que les policies locals puguin disposar d'altres ginys. I específicament n'esmenta dos: drons i càmeres de gravació unipersonal.

Dins les línies estratègiques que es marca l'associació que ara presideix, Puertas subratlla que s'ha impulsar «cada cop més la coordinació» entre els diferents cossos. I aquí, l'entitat considera clau que es creï una Direcció General de la qual en pengin les diferents policies locals i vigilants de tot Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook