Avui ha començat la tercera onada de calor de l'estiu amb una nit tropical en diverses àrees de la província de Girona

A Portbou s'ha arribat als 25,5 graus de mínima -on ha bufat la tramuntana- i la comarca de l'Alt Empordà és on hi ha més registres que superen els 20 graus de mínima.

S'ha viscut una nit insuportable amb mínimes elevades a:

  • Navata (21,3ºC)
  • Roses (22ºC)
  • Pantà de Darnius-Boadella (22,1ºC)

Fora de l'Alt Empordà també s'ha deixat notar la xafogor de nit amb registres mínims elevats a la capital del Pla de l'Estany. A Banyoles s'han assolit els 21,6 graus i a Torroella de Montgrí, amb 20,2.

Tot i que per ser considera una nit tropical cal superar els 20 graus, cal dir que hi ha hagut diversos municipis que han superat els 19 graus o els han rondat durant la nit i matinada. Per exemple, cal destacar els 19,7 graus, de Castell-Platja d'Aro o els 19,4 de la Bisbal d'Empordà.

Aquest nou episodi de forta calor està previst que duri fins al dijous i s'espera que afecti sobretot la província de Lleida, on es donaran els registres més alts. Tot i això, a les comarques de Girona les màximes avui podran rondar els 38 graus i de cara a demà, segons el Meteocat, La temperatura serà lleugerament més alta, sobretot la màxima. L'ambient serà calorós a les hores centrals del dia i xafogós al litoral durant tota la jornada.

Una mostra de les altes temperatures que s'esperen a la província són les màximes que es registraven pels volts de dos quarts de nou del matí. Alguna d'elles ja propera als 30 graus, com els 29,2 graus de Portbou. I d'altres per sobre o a tocar dels 25 graus, com els de Cabanes; els 26ºC d'Espolla, els 23,6ºC de Girona ciutat o els 25,5ºC de Cruïlles i Monells.

Col·lectius vulnerables

Davant de la tercera onada de calor de l'estiu, des de Protecció Civil es demana als ajuntaments que prevegin llocs frescos i vigilin les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Cal tenir en compte que amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat, el risc d'incendi augmenta i Protecció Civil recorda que cal evitar qualsevol conducta de risc en aquest sentit.

Les comarques de Girona es troben amb alt perill d'incendi i el Pla Alfa dels Agents Rurals, vigent fins aquest matí mostra que les zones més castigades per aquesta situació són la major part de la província, amb excepció de l'Alt Empordà i el Ripollès.

De cara a la situació de perill d'incendi, a Santa Coloma de Farners per exemple s'informa del tancament de les barbacoes de Farners.

De cara a les pròximes jornades, s'espera que entre dimarts i dimecres es visqui el pic més alt de l'onada de calor. Tot i això, no està previst que els termòmetres siguin tan elevats com la primera, quan es van superar els 43 graus a la demarcació.

El Meteocat fa aquesta previsió: