La Policia Nacional ha destapat un frau de més de 9 milions a la Seguretat Social

Com a resultat de l'operació policial, hi ha 45 persones investigades, de les que 28 han estat detingudes a 17 províncies espanyoles (Alacant, Almeria, Barcelona, Càceres, Cadis, Castelló, Girona, Osca, La Corunya, Lleó, Lugo, Madrid, Sevilla, Toledo, València, Valladolid i Zamora)

Una de les organitzacions delictives tenia als seus treballadors sense contracte i els feia treballar de dilluns a dissabte sense possibilitat de vacances remunerades.

Un altre dels grups investigats va tractar d'enganyar a la Seguretat Social amb la venda de la seva unitat productiva mitjançant un finançament de 700.000 euros aconseguits per una societat fantasma que no tenia treballadors i en què el seu administrador cobrava el subsidi per atur.

Les investigacions van començar a finals de 2018, després de rebre diverses denúncies que informaven d'il·lícits penals que s'estaven cometent contra la Tresoreria General de la Seguretat Social. Després d'un minuciós estudi de la documentació, la Policia Nacional va observar que, per tal d'eludir el pagament de les quantitats degudes i frustrar les legítimes aspiracions de cobrament de la Tresoreria, es van crear entramats empresarials amb empreses deutores i empreses pantalla a les quals se'ls repercutien els beneficis i el patrimoni.

Els 45 responsables del delicte han resultat ser, principalment, els administradors de fet de les empreses, però també els seus testaferros -alguns treballadors que figuraven en connivència-, així com familiars, als que se'ls ha imputat delictes contra la Seguretat Social (frau de cotitzacions), frustració a l'execució, frau a la Seguretat Social (frau de prestacions), falsedat documental, insolvència punible i usurpació d'estat civil.

Avançades les investigacions, es van fer informes patrimonials de les persones implicades, per tal que pugui sol·licitar-l'embargament d'aquells béns localitzats.