L'onada de calor es tanca avui amb una nova alerta per contaminació a les comarques de Girona.

La radiació solar i les altes temperatures afavoreixen l'augment d'aquest contaminant atmosfèric. I avui es podria superar el llindar d'informació, segons s'alerta des del departament de Territori.

Ahir, ja es va sobrepassar el llindar d'informació a la població (>180 µg/m3) al punt de mesurament de l'estació del Montseny de la ZQA 8 - Comarques de Girona. Aquí es va superar el llindar durant una hora, a les dues de la tarda i es van superar els 204 µg/m3, segons el departament de Territori.

L'ozó és un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen (NOx) i els compostos orgànics volàtils (COV).

Qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades són especialment sensibles als efectes de l'ozó.

Amb superació del llindar d'alerta, la població sensible ha d'evitar l'exercici físic a l'exterior i reduir-lo la resta, mentre que, en cas de superació del llindar d'informació, es recomana reduir l'exercici només a la població de risc, segons el departament de Territori.

Aquesta situació per tant, és causada per altes temperatures. I en l'últim dia de l'onada de calor, es podrien superar els 35 graus en diversos punts de la província de Girona.

Una mostra que els valors són elevats és que Portbou ha tornat a tenir una nova nit tropical amb una mínima que s'ha enfilat fins als 24,1ºC.

Els municipis que han tingut una nit i matinada més dura se centren en l'Alt Empordà, amb excepció de Banyoles (21,1ºC).

A l'Empordà s'han superat els 20 graus de mínima en quatre estacions meteorològiques:

  • Navata (20,1ºC)
  • Roses (21,3ºC)
  • Pantà de Darnius - Boadella (20,6ºC)
  • Portbou (24,1ºC)

De cara a demà, es començarà a notar una baixada de les temperatures i el dissabte, hi ha previsió de tempestes en molts punts de la província.

Aquesta és la previsió per a les pròximes hores, segons el Meteocat: