L'Ajuntament d'Olot ha aprovat nomenar Jordi Güell (regidor de Transició Energètica) com a representant de l'Ajuntament al patronat fundacional de la fundació Europace. L'acord va tirar endavant amb els vots a favor de Junts, l'abstenció de PSC i ERC i els vots en contra de la CUP.

Europace és un pla destinat a l'obtenció de recursos econòmics per a la transició energètica que va ser posat a la pràctica fa uns anys als Estats Units i ara començarà a Europa a partir de la prova pilot que es durà a terme a Olot.

La fundació ha de dur a terme la implantació a la ciutat d'aquest pla de crèdits a particulars i empreses. Són crèdits destinats a la instal·lació d'elements relacionats amb les energies sostenibles. Per exemple, plaques solars, pous geotèrmics, tancaments d'alumini i altres. En el cas d'Olot, hi haurà crèdits destinats a l'habitabilitat.

La fundació estarà formada a parts iguals entre l'Ajuntament i l'empresa GNE Finance. L'última és una empresa especialitzada en la captació de recursos destinats a l'economia verda que ja ha gestionat altres projectes europeus.

El capital fundacional de la fundació són 30.000 euros que es reparteixen al 50% entre l'Ajuntament i GNE Finance. Jordi Güell va explicar que a partir de la creació de la fundació, el servei per a l'atorgament de crèdits començarà a funcionar el pròxim octubre a la sala Leonci Quera, ubicada a la planta baixa de l'Ajuntament d'Olot. El servei durà el nom d'Olodomus.

En el debat, la representant de la CUP, Adriana Roca, va manifestar que té dubtes sobre el seu funcionament. «No estem en contra del programa ni del representant, sinó de la forma jurídica escollida per tirar endavant el projecte», va dir.

El portaveu del PSC, Josep Guix, va valorar el projecte com una proposta interessant per a la ciutat. Va demanar més informació i va plantejar la possibilitat de poder intervenir en el pla.

Anna Barnadas (ERC) va lloar el projecte però va considerar que la informació li havia d'haver arribat abans.