30 de juliol de 2019
30.07.2019
Diari de Girona

El Trueta utilitza per primer cop un clau magnètic per allargar un fèmur

El procediment consisteix en l'implant d'un clau magnètic a l'os de la pacient que permet allargar-lo un mil·límetre al dia sense dolor, en només sis minuts

30.07.2019 | 01:15
El Trueta utilitza per primer cop un clau magnètic per allargar un fèmur

L'hospital Universitari Josep Trueta de Girona ha fer per primer cop un allargament de fèmur amb un clau magnètic implantat a l'os de la pacient, una jove de 20 anys que tenia una cama més curta per una deformitat congènita. Aquesta tècnica, que utilitza el que es coneix com a clau endomedul·lar magnètic, és innovadora a Catalunya i només s'ha practicat una desena de vegades en altres hospitals catalans. El procediment consisteix en implantar un clau a l'os que es vol allargar (normalment fèmurs, tíbies i húmers). Un cop feta la cirurgia, el mateix pacient practica unes breus sessions d'aplicació a través d'un petit aparell guiat per control remot, totalment indolores, que mouen la rosca del clau implantat i l'allarguen al ritme programat per l'equip de cirurgians.

En el cas del Trueta, aquesta intervenció pionera ha estat possible gràcies a la recent incorporació del doctor Diego Gutiérrez, especialista en cirurgia ortopèdica infantil. La pacient és una jove de 20 anys que tenia una deformitat congènita per la qual tenia una cama tres centímetres més curta que l'altra. Això l'ha obligada a caminar coixa fins ara, fet que també li ha desequilibrat la pelvis i li ha impedit practicar activitats esportives amb normalitat.

L'equip de cirurgians li ha implantat aquest clau al fèmur de la cama més curta i ara la mateixa pacient, amb l'aparell magnètic, s'allarga l'os un mil·límetre al dia, de manera que en només un mes haurà guanyat els tres centímetres que li permetran una postura corporal idònia.

Una tècnica molt més segura

Fins ara l'únic sistema d'allargament d'ossos era a través de fixadors externs; havia demostrat ser també molt efectiu, però s'exposava el pacient a més risc de complicacions i d'infeccions externes, a més de requerir un temps de tractament molt més llarg.

En canvi, el nou sistema de clau magnètic és molt menys invasiu i augmenta la seguretat del pacient. Els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'hospital Trueta calculen que cada any faran dues o tres intervencions amb claus endomedul·lars magnètics, en els casos més indicats per fractures o defectes ossis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit