Semblava que la jornada d'ahir a l'estació de trens de Girona funcionava amb normalitat fins que a les 12 h es va iniciar la vaga convocada pel sindicat CGTla vaga convocada pel sindicat CGT en període de vacances d'estiu. Molts usuaris ja estaven informats d'aquesta convocatòria, que no va agafar massa viatgers per sorpresa. Fins al migdia a l'estació es respirava força tranquil·litat, fins que el regional amb destinació Figueres, que circulava des de Barcelona, va ser cancel·lat. Això va generar indignació en més d'un passatger a les taquilles de Renfe per, segons deien, una «cancel·lació d'últim moment». La justificació de la companyia: que ja entrava dins la franja horària de la convocatòria de vaga.

Només a les pantalles de l'entrada principal i accés a les vies informaven de l'aturada; a les andanes, ni un sol cartell amb cap explicació de la situació. A l'estació d'Alta Velocitat , en canvi, es respirava calma absoluta moments abans de l'aturada, perquè cap dels serveis amenaçava de ser cancel·lat. I és que, tal com la companyia va informar prèviament, en aquest cas s'efectuaria el 78% de l'oferta habitual.

Les primeres aglomeracions i la inquietud dels passatgers es van començar a fer visibles després que el tren amb destinació Figueres que arribava a Girona al migdia quedés cancel·lat. Van ser molts els que es van veure obligats a esperar-se gairebé una hora fins que arribava el regional amb destinació Cervera de les 12.56 h ple de gom a gom. De la mateixa manera, es trobaven molts usuaris expectants davant la pantalla o fent cua a les taquilles esperant alguna resposta o solució. La companyia facilitava l'abonament del bitllet, canvis o alternatives a tots aquells que no haguessin pogut fer ús del transport. Els usuaris que esperaven desplaçar-se a Barcelona van haver d'afanyar-se a prendre el regional de les 13.30 hores, ja que fins cinc hores més tard no en sortiria cap altre, tal com informava a Diari de Girona un operador de Renfe. Això sí, el tren va arribar sorprenentment puntual.

Durant la jornada de vaga, que es dividia en dues franges horàries -de 12 h a 16 h i de 20 h a 24 h-, només circulaven regionals. Els usuaris observaven sorpresos un dels trens de mitjana distància estacionat i buit a la via 3.

Tot i trobar-se fora de la franja horària, les pantalles informatives de l'estació notificaven que el regional de les 18 h de Barcelona Sants a Cervera no arribava a la seva destinació, prenent Portbou com a última parada. I aquest no va ser l'únic cas. Tampoc el mitjana distància de les 18.12 h arribava a Portbou, quedant-se a l'estació de Figueres.

Segons les declaracions d'Antonio Carmona, portaveu de Renfe, només un 2,9% dels treballadors de la companyia van sumar-se ahir a l'aturada, convocada per «un sindicat minoritari»; això no obstant, la protesta va afectar 2 de cada 3 trens que circulen diàriament.

Carmona també va defensar que la companyia va assegurar-se que es generés la mínima afectació possible oferint uns serveis mínims del 40% que garantissin la mobilitat dels passatgers el primer dels quatre dies de vaga previstos.