Els boscos del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa acolliran les jornades en el medi natural del III Congrés Internacional sobre el potencial dels boscos en la salut que tindrà lloc a Girona i a la Garrotxa entre el 7 i el 10 d'octubre d'enguany.

La previsió és que especialistes en medicina, medi natural i turisme d'arreu del món assisteixin a un congrés que tindrà les jornades al Palau de Congressos de Girona el 9 i el 10 d'octubre, mentre que la jornada bosc tindrà lloc el 8 d'octubre.

La finalitat del Congrés és la de debatre l'efecte dels boscos en la salut i el benestar de les persones.

Fonts de l'organització, l'Assocciaició Sèlvans, han informat que la intenció és descobrir fórmules per tornar a connectar els humans amb la natura a través dels boscos i conèixer idees d'arreu del món que siguin reproduïbles als boscos catalans.

En aquests moments, l'Associació Sèlvans disposa de sis boscos terapèutics a les comarques gironines. Un d'ells és el bosc de roure penol situat a can Serra, entre Olot i les Preses, dins de la Zona Volcànica del Parc Natural de la Garrotxa. Es tracta d'un bosc amb arbres centenaris.

Un dels reptes del Congrés serà el de trobar sistemes per preservar la tranquil·litat i harmonia que els humans troben quan s'endinsen dins d'un bosc de les característiques del de can Serra.

Per aconseguir-ho, la Generalitat preveu crear un àmbit de protecció legal dels boscos madurs. La idea és fer un procés participatiu en el qual tinguin veu els agents que intervenen en la gestió dels boscos. És a dir, propietaris, usuaris i veïns de les zones pròximes. A més, la Generalitat ha començat els tràmits per la creació d'una agència del patrimoni natural i la biodiversitat amb autonomia econòmica. La idea és fer un impost que gravi les emissions de CO2.