L'arribada de menors migrants sols-igual que al conjunt de Catalunya-, tal com posen de manifest les últimes dades del Departament de Treball, Afers socials i Famílies: a data de 15 de juliol, el sistema de protecció a la infància de la Generalitat atenia 404 joves a les comarques gironines, una xifra que ja superava en 26 tots els que va rebre l'any passat.

El 2018, d'acord amb informacions de la mateixa Conselleria, es van desplaçar fins a Girona 378 noies i nois estrangers sense cap referent adult, quasi el doble dels 196 que ho havien fet el 2017.

En l'actualitat, els menors migrants que han marxat sols del seu país representen el 60,8% de tots els infants i adolescents que viuen en centres residencials d'Infància a les comarques gironines. I de manera general, aquest col·lectiu equival al 43,2% de la població acollida per la Direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència (DGAIA) a la demarcació.

La immensa majoria d'aquests joves són nois que provenen del Marroc: el 93,6% i el 89%, respectivament, segons consta als registres del Departament d'Afers socials i Famílies a Girona. Pel que fa a l'edat, el gruix dels menors que han marxat del seu país sense acompanyament adult tenen entre 16 i 17 anys; ambdues edats sumades representen el 68,8% de tots els que ara es troben en municipis gironins.

Dels 404 joves que aquest juliol han entrat a la xarxa de recursos de la DGAIA, 330 són infants tutelats i 74 tenen una pròrroga assistencial.

4.109 persones a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, l'administració xifra aquest col·lectiu en 4.109 persones -en tot el 2018 van ser 3.659- i, en aquest cas, la proporció de nois emigrats del Marroc (79,4%) és gairebé deu punts inferior a la de Girona. L'estadística catalana també mostra una major presència de menors provinents de l'Àfrica subsahariana, amb un 15,2% en front del 9,2% que representen els joves que estan a Girona; i un 3,3% de migrants sols provenen del Magreb -excepte el Marroc-, per l'1,3% que es troba en terres gironines.

Tot i que el fenomen existeix de fa anys, l'estiu passat es va accentuar l'arribada de menors d'edat africans que han emprès el viatge a Europa en solitari, a la recerca d'una vida millor. Aquest flux ha obligat a augmentar els recursos assistencials del sistema de protecció de la Infància a Girona, per la qual cosa el Govern ha buscat la implicació d'entitats socials i ajuntaments.