Els alumnes dels tallers d'arquitectura i paisatge de l'últim workshop internacional d'RCR arquitectes van haver de fer una proposta consistent en l'adaptació d'una de les antigues naus de la masia la Vila, a la Vall de Bianya, com a laboratori.

Les propostes dels estudiants avançats i dels arquitectes novells d'arreu del món seran un pas més per convertir la masia la Vila, les edificacions que l'envolten, els camps, els boscos i els prats en la concreció del somni dels arquitectes Rafel Aranda, Carme Pigem i Ramon Vila. Un somni que defineixen com un projecte de valors que ha de ressaltar la complexitat, la diversitat i la bellesa.

Els despatx d'arquitectes olotins, guardonats amb el Premi Pritzker 2017, va sacsejar els mitjans de comunicació quan, a mitjans del 2017, l'Ajuntament de la Vall de Bianya va fer l'aprovació inicial del Pla Especial Urbanístic per a la creació d'un centre de recerca d'arquitectura i paisatge promogut per RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes SLP.

Es tractava dela compra de la finca la Vila per crear-hi un centre de recerca en arquitectura i paisatge on tota mena de creadors puguin experimentar, compartir, viure i repensar la relació amb la natura.

D'aquí la compra d'una finca de 135 hectàrees de verd i conreus i algunes masies. Un espai centrat per una gran casa pairal amb una llarga història que està marcada en els senyals marcats en les llindes de les portes, de les finestres, dels balcons i en les bigues. Són dates i noms que marquen el pas dels segles per un casal que havia senyorejat bona part de les terres fèrtils de la Vall de Bianya a l'Edat Mitjana i molt temps després. Una casa pairal amb torre defensiva i capella familiar.

Poc temps després, el març del 2018, la comissió territorial d'Urbanisme va aprovar de manera definitiva el pla dels arquitectes olotins i universals per fer un centre d'arquitectura i paisatge a la Vila, a la Vall de Bianya.

Van aprovar un pla repartit en fases. En la primera hi consta l'adequació d'un aparcament, accessos i recepció en semisubterrani, una àrea central, una zona d'espais comuns, tallers i laboratoris. Més endavant, els arquitectes revelaran els projectes creatius que es disposaran sobre la base de l'orografia.

Dos mesos després de l'aprovació de la comissió territorial d'Urbanisme, els arquitectes van dur el somni a la Biennal d'Arquitectura de Venècia. Els visitants de la Biennal van poder entrar dins del somni de natura dels RCR, un somni arquitectònic centrat en la Vila de la Vall de Bianya.

Es tracta de pensaments, imatges i emocions amb aparença de realitat que estan centrats en una masia catalana. A Venècia, els visitants van poder gaudir d'un àmbit d'imatges i emocions que al final vol expressar la relació entre l'arquitectura i la humanitat. I els humans somien, han somiat i somiaran amb la casa ideal. El patró dels RCR sempre ha estat una casa mimetitzada en la natura.

Els RCR volen que el centre de la Vall de Bianya sigui el transmissor de la natura entesa com l'aire, l'espai i el verd als creadors joves.

Fa mesos, els arquitectes van dur el seu projecte oníric al Japó. De fet, ells troben en la Vall de Bianya alguns paral·lelismes amb el Japó rural: els boscos, les boires, el verd, la tradició, les arrels... La mostra recollia elements dels viatges al Japó fets pels arquitectes. Eren mostrats a través de la mirada del seu amic, Hisao Suzuki. Les imatges explicaven la manera d'entendre i fer arquitectura dels RCR.

Fa poques setmanes, els arquitectes van inaugurar l'espai expositiu titulat RCR, el somni de la Vila, que es podrà visitar a Arts Santa Mònica, a Barcelona, fins al 29 de setembre. La mostra està formada per sis peces audiovisuals que evoquen el projecte del despatx per a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2018 S omni i Natura i la seva exposició a la galeria de Tòquio Toto Gallery, Geografia de somnis.

La mostra a Barcelona va tenir la seva rèplica a Olot amb diverses activitats relacionades com ara xerrades, debats, taules rodones a Olot i visites guiades a la Vila, a la Vall de Bianya, on els arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, del despatx RCR, volen desplegar el seu projecte.