L'Ajuntament de Girona vol impulsar que els propietaris d'oficines i locals comercials que duguin temps tancats puguin reconvertir-los en pisos i augmentar així el parc d'habitatge que té la ciutat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ja avança, però, que la mesura no serà homogènia arreu, sinó que caldrà estudiar-la barri per barri. I, fins i tot, carrer per carrer: «Ho hem de pensar molt bé i no podem cometre errors, perquè el comerç també aporta avantatges socials», subratlla Madrenas. En paral·lel, el consistori també treballa per resoldre el dèficit de lloguers assequibles per a joves que té la ciutat. Per això, l'Ajuntament cedirà a entitats l'edifici a mig construir de la plaça Leonor Joher i dos solars municipals. L'objectiu és que siguin elles qui facin l'obra i després gestionin els pisos. Això sí, amb la condició que en lloguin a nois i noies que vulguin emancipar-se.

Madrenas subratlla que el de l'habitatge és un dels principals reptes que el consistori haurà d'afrontar durant aquest mandat. I en paral·lel a la tasca que ha de fer la Generalitat -a qui demana més recursos- l'alcaldessa de Girona confia tenir a finals de setembre la diagnosi que serà la base del futur Pacte Local per l'Habitatge, un document que ha de fixar les polítiques a seguir durant els propers deu anys. Mentrestant, Madrenas diu que des de l'equip de govern es treballa «intensament» per resoldre les necessitats d'habitatge que té la ciutat, una situació que, de retruc, fa que pugin els preus de venda i els lloguers. I aquí, l'alcaldessa explica que les accions que duu a terme l'Ajuntament van en diferents línies: comprar pisos per tanteig i retracte, impulsar lloguers assequibles per als joves i veure com es pot incrementar l'actual parc d'habitatge que té la ciutat.

Madrenas recorda que durant la crisi «pràcticament no s'ha construït res» i que això ha contribuït a fer que Girona tingui dèficit d'habitatge. Però calcula que, amb la represa de les promocions, durant els propers dos anys hi haurà com a mínim 400 pisos nous que entraran al mercat, i confia que això «ajudi a fer que els preus s'autoregulin».

La idea de permetre que els propietaris de despatxos i locals comercials que portin temps tancats els puguin reconvertir en pisos fa mesos que s'estudia per part dels serveis d'Urbanisme, que s'inspiren en iniciatives similars que funcionen amb èxit en altres ciutats. Ara bé, perquè la proposta pugui tirar endavant caldrà que el ple aprovi canvis en el planejament urbanístic de la ciutat. La mesura no es permetrà a tot arreu sinó que s'aplicarà «amb bisturí», assenyala Madrenas.