Quan tens son, tens son. Dilluns a la nit, un jove uruguaià de 28 anys caminava per la carretera C-65, la via principal que connecta la ciutat de Girona amb la Costa Brava centre. Eren tres quarts de dotze i el jove va decidir fer una aturada en el camí. Es va estirar a terra, al voral, i es va posar a dormir com aquell qui res.

De serveis estranys no en deuen faltar als arxius de la Policia Local de Llagostera -fa cosa d'un mes van haver d'anar al darrere d'uns estafadors que es feien passar per venedors de matalassos; la primavera del 2017 van haver d'anar al darrere d'un porc senglar que es passejava pel poble com si fossin les Gavarres, per citar dos exemples-, però d'actuacions com la que van haver de fer abans d'ahir, poques.

La trucada

La trucada telefònica d'una veïna va posar els agents en alerta: la dona havia vist «algú» estirat al voral de la carretera que duu cap a Sant Feliu de Guíxol, Platja d'Aro i Palamós, molt transitada de dia -sobretot a l'estiu-, menys a les nits. Rebut l'avís, agents del cos es van atansar ràpidament fins a la carretera i, un cop allà, es van trobar el jove de 28 anys dormint al voral, amb el risc que això comportava per a la seva integritat física.

«Substància estupefaent»

Van despertar el noi de l'Uruguai, un sensesostre que aquella nit de dilluns d'agost havia decidit passar la nit a prop de l'asfalt. El jove no té antecedents i no era la primera vegada que els agents el veien rondant pel municipi. No havia causat cap problema anteriorment: aquella nit estava cansat de caminar i va dir prou. Va agafar el son, expliquen fonts de la Policia Local, amb l'ajuda d'alguna «substància estupefaent», tot i que des del cos no precisen de quina es podria tractar. Els agents el van despertar, el van advertir dels riscos que comportava i se'l van endur cap a una «zona més segura» on el trànsit rodat no comportés un risc real de prendre mal.

Conegut

Els agents tenien identificat el jove d'haver-lo observat voltar pel poble. Va acompanyar els agents sense protestar i va acabar passant la nit en una altra banda, lluny dels cotxes. L'oportuna trucada de la veïna va estalviar-li un ensurt probable. La intervenció de la policia potser li va espatllar la nit en un primer moment, però li va assegurar que l'endemà, dimarts, tornaria a veure sortir el sol. Tot plegat va quedar en un ensurt.