L'hospital d'Olot ha reduït aproximadament uns 30.000 quilos anuals de residus hospitalaris des que va substituir els teixits de cotó en el quiròfan per altres de microfibra el 2011. Aquest canvi respon a una normativa europea del 2006 amb l'objectiu d'augmentar la seguretat dels pacients, centrant-se en els teixits que intervenen durant un procés quirúrgic.

El 2011 es va produir aquest canvi en la bugaderia de l'hospital, apostant pel teixit de microfibra. Elegir aquesta opció en comptes del material d'un sol ús ha permès disminuir notablement els residus hospitalaris, un impacte important pel medi ambient i la reducció de la contaminació, a més de guanyar en seguretat per a pacients i professionals.

L'hospital d'Olot va ser el primer a Espanya amb bugaderia pròpia que va utilitzar aquest tipus de teixit i actualment és l'únic a la província de Girona. Anualment renta uns 70.000 quilos de roba de microfibra, un teixit que actua de barrera entre el pacient, l'entorn i el professional, és a dir, que és impermeable, transpirable i no inflamable. En un 99% està fet de polièster i l'1% restant, de filament de carboni.

En l'àmbit assistencial, l'ús d'aquest tipus de teixit en comptes del de cotó redueix el risc de contraure infeccions nosocomials durant les cirurgies, és a dir, totes aquelles patologies en les que estan exposats els pacients durant les intervencions.

Fa uns anys, tota la roba quirúrgica que s'utilitzava era de cotó. Els estudis realitzats van demostrar que el cotó no té les propietats necessàries de protecció al pacient que s'intervé, ja que la resistència a la penetració de bacteris en humit i en sec, l'alliberament de partícules, la resistència a la tracció i la resistència al trencament no eren les més adequades.

Actualment, tot el material que té contacte directe amb el pacient dins l'àrea estèril del quiròfan és de microfibra i el centre garrotxí està treballant perquè el pijama que fan servir els professionals també ho sigui.

Tots els serveis quirúrgics del centre utilitzen aquest tipus de teixit, a excepció d'urologia i oftalmologia, ja que la particularitat d'aquestes intervencions fa que aquestes cirurgies es realitzin amb material d'un sol ús.