Els centres educatius de Primària i Secundària que vulguin, a partir de l'inici de curs, podran disposar de mesuradors de la contaminació a un preu d'entre 50 i 100 euros. La possibilitat parteix d'un projecte generat a Olot, dins de l'àmbit del festival Robolot del 2018.

La intenció és iniciar els alumnes en els problemes del medi ambient a través de la robòtica. Ahir, l'inventor dels mesuradors, Antonio Peña, investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), va explicar que es tracta de la combinació de tres sensors: un de partícules PM2,5, un d'òxid de nitrogen i un d'humitat de l'aire i de temperatura. Els sensors traslladen les dades a una placa de control de les usades en robòtica. Aquesta les trasllada a un ordinador que, per la seva part, les trasllada a un núvol informàtic perquè puguin ser consultades des de tots els centres docents de Catalunya. Tots els elements estan dins d'una capsa perquè la intempèrie no els perjudiqui.

Peña va explicar com en el Robolot del 2018 va veure com nens de 7 i 8 anys podien fer programacions complexes de robòtica. «Va ser quan se'm va acudir relacionar la química ambiental i l'ús eficient de les energies amb la robòtica», va recordar.

En el mateix acte, Cati Quintana (Departament d'Ensenyament) va explicar que a Catalunya el Departament d'Educació, des del programa STEAMcat (Science, Technology, Engineering, Art, Math), ha promogut el projecte entre els centres educatius. «Permet resoldre un repte real proper a l'alumne alhora que l'introdueix en l'ús de la tecnologia de forma entenedora i senzilla», va explicar. STEAMcat facilitarà el material als centres educatius. «Hi ha 50 centres de Catalunya que formen part del programa i que ja s'han compromès a participar en el projecte», va assenyalar.

En el seu torn, Toni Moreno (assessor tècnic docent) va avançar que si bé Catalunya serà la pionera en la implantació del mesurador de contaminació escolar, el projecte preveu la distribució a tot l'Estat i a un centre de França. De moment, quatre centres educatius de les comarques gironines s'han compromès en el projecte. Moreno va avançar que la previsió és que amb l'inici del curs escolar siguin molts més.