El pròxim 10 d'octubre és la data establerta per a la presentació del projecte arquitectònic de l'Espai Cràter. Això no obstant, el responsable tècnic de la coordinació del projecte, Xevi Collell, ja comença a presentar el projecte bàsic de l'Espai Cràter als grups municipals. La idea és rebre aportacions ara que encara es pot.

La previsió és que en el ple del pròxim dijous, dia 29 d'agost, hi hagi novetats. En el ple anterior, fet el 27 de juliol, la portaveu de la CUP, Adriana Roca, va demanar pels llocs de treball que generarà l'espai. L'alcalde, Josep Berga (JuntsxCat), va respondre que encara no se sabia.

L'Espai Cràter va ser un dels temes més debatuts abans de les eleccions municipals. Va haver-hi moments en els quals va arribar a semblar que podia arribar a decantar les eleccions municipals fora de JuntsxCat. Al final, l'Espai Cràter va guanyar per majoria absoluta. Així doncs, l'aposta museogràfica més important de la història d'Olot començarà a concretar-se físicament a partir de l'any vinent.

De moment, falta poc perquè l'estudi Baena Casamor, guanyador del concurs per a la redacció del projecte arquitectònic i museogràfic de l'Espai Cràter, presenti el projecte, valorat en 154.000 euros. El cost del projecte és una petita part d'una inversió valorada en 3.693.774 euros. El finançament es reparteix en 1,85 milions d'euros de fons FEDER, 920.000 euros de la Diputació de Girona i 700.000 euros de la Generalitat.

La previsió és que estigui acabat a finals del 2020. Així doncs, falta molt poc perquè Olot compti amb una infraestructura museística prou potent per convertir-se en un pol d'atracció de turistes sense precedents. La idea és que l'Espai Cràter canviï una situació en la qual el turisme es reparteix per les localitats veïnes a Olot: Santa Pau, les Preses, la Vall d'en Bas, Besalú i Castellfollit de la Roca. Els turistes, si passen prou temps a la comarca, surten dels establiments de la rodalia i visiten Olot. Si creuen que el que veuran a Olot ja ho han vist, se'n van.

A partir del 2020, Olot disposarà d'un element que el turista no haurà vist. Segons el que s'ha dit fins ara del projecte, a Olot podran entrar dins del subsòl i veure en realitat virtual el procés de formació d'una gran explosió volcànica.