La presentació dels resultats dels estudis sobre l'estat de la cinglera de Castellfollit fets per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya estan pendents de sortir a la llum pública des de finals de l'any passat. Ara, la previsió és que surtin a la llum pública en els mesos vinents. El diagnòstic de l' Institut és fonamental per tirar endavant el Pla Integral de Conservació que ha d'alentir el procés d'erosió que afecta l'espadat.

La primera vegada que es va parlar dels estudis va ser a finals del 2015, després que un estiu plujós provoqués despreniments a la part de la cinglera que s'eleva damunt del rierol denominat Turonell. No se'n va parlar més fins al febrer del 2017 quan un despreniment de 70 tones de pedra i terra va despertar les alarmes. Llavors es va tornar a parlar dels estudis. En aquell moment, l'Ajuntament de Castellfollit va queixar-se del fet que en dos anys no s'hagués sabut res dels estudis ni del Pla Integral de Conservació.

Fa un mes, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Sobirà, va assegurar que l'estudi de l'Institut ja estava fet i que es presentaria a finals d'estiu. Abans, havia anunciat que els estudis es farien públics a finals del 2018.

L'estudi forma part de la primera fase del Pla Integral de Conservació pactat el juliol del 2018 en una reunió, entre el Parc Natural de la Garrotxa, l'Ajuntament, la Diputació, el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Departament de Territori i Sostenibilitat. Va assistir-hi el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

La primera part del pla ha d'estar acabada el 2020 i la part fonamental en són els estudis referents a la dinàmica dels despreniments i la confecció d'un mapa de risc geològic. En el període 2021-25 tindrà lloc l'etapa d'obres per a la millora de la seguretat centrada en els trams amb més perill de despreniments. Les dues primeres fases tenen un cost estimat d'1,61 milions d'euros.

Encara hi haurà una tercera fase programada entre el 2026 i el 2030.