Els tècnics especialistes en desactivació d’artefactes explosius dels Mossos d’Esquadra (Tedax) han recollit més de 300 artefactes explosius a tot Catalunya des de principis de 2019, dels quals avui dia, 27 s’han recollit a les comarques gironines.

La major part dels 27 artefactes explosius són projectils d’artilleria, granades de mà, morters, granades de fusell i espoletes. Dimecres aquesta unitat va retirar a Sant Llorenç de la Muga un projectil d’artilleria de 105 mil·límetres sense espoleta.

L’avís el va rebre la mateixa unitat al voltant de la una del migdia quan personal de l’Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga alertava que havia localitzat un artefacte de la Guerra Civil al bosc. Concretament l’artefacte es trobava en un antic abocador d’escombraries on s’estan fent tasques de neteja.

Després d’activar els serveis del Tedax, aquests el van recollir per la seva posterior destrucció controlada. Aquest no és l’únic cas, l’equip va recollir una granada de mà i l'ogiva d'un projectil de la Guerra Civil a un magatzem de Flix ahir al matí.

52 artefactes explosius el 2018

Durant tot l’any 2018 aquesta unitat va recollir 52 artefactes explosius, principalment 19 granades de mà (o bomba de mà), 15 granades de morter, 15 projectils d’artilleria, dues espoletes i un coet. Encara que siguin antics i en mal estat poden explotar si es manipulen. Els mossos recorden que si es troba un artefacte d’aquest tipus, no es toqui i s’avisi al 112.

D’aquests 52 artefactes, sis van ser trobats a la província de Girona. Concretament una granada de mà a Palamós (Baix Empordà), quatre granades de mà a Puigcerdà (Baixa Cerdanya) i una espoleta a Figueres (Alt Empordà).

La majoria dels 25 artefactes trobats a Catalunya van ser recollits a la província de Tarragona, principalment granades de mà.