El bisbe de Girona, Francesc Pardo, defensa en el magisteri pastoral amb motiu de la Diada «la possibilitat de decidir malgrat que això signifiqui plantejar-se canviar o aprofundir lleis fonamentals». Francesc Pardo assegura que «conèixer què desitgem els ciutadans és fonamental per assumir decisions, siguin les que siguin, i per configurar el present i el futur». A més, demana ser «respectuosos, justos i amables» amb les «diverses postures en relació amb Catalunya i el seu encaix amb Espanya».

El pastoral, que es titula Estimar Catalunya, reflexiona sobre la situació actual del país i de la societat catalana. Pardo subratlla que l'11 de setembre és un dia de festa però també una jornada de reflexió sobre «la nostra actitud en relació amb Catalunya, els catalans i els altres ciutadans d'Espanya i també del poble global que és la humanitat».

«La pregunta que cal respondre és com estimem Catalunya en aquest moment històric, des de l'experiència de la història més llunyana, la més propera i pensant en el futur», exposa el bisbe.

A l'hora de respondre aquesta qüestió, el bisbe demana «intel·ligència» a l'hora de treballar per la identitat del país «des de les pròpies conviccions, respectant les dels altres i assumint la voluntat de la majoria». «Siguem conscients que ningú és propietari del país, ni hi ha una sola cultura, ni una sola manera d'estimar-lo i organitzar-lo», afirma Pardo, que considera que és «prioritari» esforçar-se a cercar el bé comú «per sobre la pròpia manera de pensar i de qualsevol estratègia».

«Cal defensar el que sincerament creiem que és millor per als ciutadans però alhora ens cal ser respectuosos, justos i amables envers les persones i grups que tenen diverses postures en relació amb Catalunya i el seu encaix amb Espanya», apunta . En aquesta línia, defensa «la possibilitat de decidir encara que això signifiqui plantejar-se canviar o aprofundir lleis fonamentals». Per a Francesc Pardo, aquesta reflexió s'ha de fer sempre amb respecte cap a les persones i els seus drets. «Tractem bé a tota persona, les persones més properes i les més allunyades de nosaltres a causa de les seves opcions i ideologia», exposa. Aquest respecte s'ha de traslladar a totes les relacions, tant familiars com veïnals i socials, i, per aquest motiu, insta a «no respondre a les desqualificacions amb més desqualificacions i valorar la pluralitat mantenint el respecte mutu».

«Hem de saber construir ponts de "comunió", exigència fonamental per a nosaltres els cristians», defensa, així com «fraternitat i solidaritat amb els altres pobles que configuren l'estat espanyol, la Unió Europea i els ciutadans del món». «Valorar la pròpia nacionalitat, la pròpia singularitat, no ens ha d'encerclar en nosaltres mateixos, sinó que ens ha d'obrir a tothom i ens ha de fer actuar amb solidaritat i responsabilitat», conclou.