Els alumnes de l'Alt Empordà que vulguin cursar estudis a Olot ho tindran més fàcil a partir del 16 de setembre d'enguany. El Departament de Territori i Sostenibilitat ahir va anunciar que doblarà el nombre d'expedicions i passarà de tres d'anada i tres de tornada a sis per sentit. Ahir, l'alcalde d'Olot, Josep Berga (JuntsxCat), va comptar que tres quartes parts dels alumnes dels instituts d'Olot arriben de fora de la Garrotxa.

La major part dels alumnes de fora la comarca són de l'Alt Empordà. Berga va enumerar que uns 70 joves de l'Alt Empordà estudien a Olot. Segons ell, el problema estava en el fet que molts alumnes no són de la capital de l'Alt Empordà, Figueres, sinó que són de localitats força més allunyades.

Per exemple, Peralada, Llançà o Darnius. Aquests alumnes, per estudiar a Olot, havien de fer un doble desplaçament que a vegades els feia molt complicat seguir els estudis. «Ho hem fer perquè tothom pugui seguir els estudis que desitja», va dir Berga.

La major part dels alumnes de l'Alt Empordà estudien a l'Escola Superior d'Art i Disseny d'Olot. Es tracta de l'únic centre de les comarques gironines que ofereix la possibilitat de fer el batxillerat artístic en tres anys amb doble titulació i un dels pocs que ofereix estudis superiors de disseny.

L'altre centre amb alumnes forans és l'Institut de Formació Professional la Garrotxa, conegut pels estudis de robòtica.

Els horaris d'arribada dels autobusos s'han programat sobre la base de les hores de classe. Així doncs, la primera expedició en autobús arriba a Olot a les 8.15 hores, 15 minuts abans de l'inici de les classes, i surt una expedició des d'Olot a les 15.15 hores, 15 minuts després de la finalització de les classes.

El preu del bitllet senzill entre Figueres i Olot serà de 7 euros, el bitllet d'anada i tornada serà de 12 euros i hi ha un abonament sobre la base d'una targeta moneder que suposarà un cost de 5 euros per desplaçament.

A més d'incidir en el tema docent, la multiplicació dels viatges millorarà el transport públic d'Olot fins a Figueres, on els viatgers tenen la possibilitat de fer servir una estació de trens d'alta velocitat.

Residència d'estudiants

En l'acte de presentació de les noves línies entre Olot i Figueres, l'alcalde d'Olot, Josep Berga (JuntsxCat), va descartar que la millora en les comunicacions en el transport de viatgers sigui una manera de substituir la idea de fer una residència d'estudiants a Olot.

La residència d'estudiants va ser un dels reptes del mandat de l'anterior govern que no es va concretar. La idea era que una empresa privada es fes càrrec de la instal·lació i explotació d'una residència d'estudiants que estigués a prop de l'Escola Superior de Disseny i Art d'Olot. L'alcalde va afirmar que la intenció continua vigent.