El paisatge d'aquest curs és diferent per als 97 alumnes de l'escola de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls), un centre que, després d'esperar molt, finalment veu com la remodelació i l'ampliació de les instal·lacions es van convertint en realitat.

Les obres van començar l'1 de juliol, amb un any de retard des que el Departament d'Educació va aprovar el projecte de manera oficial -una fita a la qual va costar d'arribar. Durant l'estiu, l'evolució dels treballs ha complert els terminis, i aquest 12 de setembre mestres i infants han pogut reprendre l'activitat. Això sí, ho han fet amb la meitat del pati ocupat i sense un despatx adequat per al claustre, que aquest curs compta amb una dotació de 10,5 mestres.

Ara, el col·legi disposa de sis aules, una per a cada grup d'alumnes, però dues d'educació infantil són provisionals perquè es treballa en l'ampliació dels espais definitius. La directora de l'escola de Sant Esteve de Guialbes, Anna Gay, es va mostrar satisfeta de la millora del centre; «està guanyant molt -va dir-, però cada vegada som més alumnes i ens cal el despatx».

Per als mesos d'obres que falten, va reconèixer que el principal inconvenient per al dia a dia del centre és la reducció del pati a la meitat, ja que es veu afectat per l'ampliació de les aules d'infantil. Quan aquestes estiguin, la directora va explicar que caldrà reubicar el material i traslladar l'alumnat. La intervenció es completarà amb despatx i serveis nous.

Sobre aquest projecte, el director territorial d'Educació, Martí Fonalleras, va celebrar que la primera fase s'hagi tancat a l'hora i que el curs comencés ahir «amb normalitat»; «ara -va afegir-, se segueix amb la segona i esperem que no hi hagi cap problema perquè s'acabi al gener».

Anna Gay va agrair la implicació dels docents i de les famílies, que al juny van treballar en el trasllat del material escolar. «Sense ells hauria estat impossible», va afirmar. A banda de l'ampliació que realitza Educació, la directora va recordar que l'Ajuntament s'ha compromès a retirar un dipòsit d'aigua situat al mig del pati, cosa que hauria de fer entre octubre i novembre.