El sindicat educatiu majoritari a Girona, Ustec·STEs, ha obert el curs denunciant que les escoles i els instituts han començat amb prop de 800 professionals menys dels que necessiten: 690 docents i almenys 100 tècnics en educació infantil o d’integració social, entre d’altre personal laboral. La formació reclama tornar als nivells de contractació d’abans de les retallades imposades amb la crisi econòmica, ara farà deu anys.

Ustec·STEs també alerta de la «pèrdua de llocs de treball de mestres» que comporta el tancament de 20 grups de P3 i 8 de primària; alhora que s’ha augmentat la ràtio d’alumnes a la secundària obligatòria (ESO), que l’any passat estava en 26,06 per aula i ara, en 27,10.

A batxillerat, els representants dels docents afirmen que «és habitual trobar grups amb 37 alumnes per classe», un fet que el seu portaveu, Xavier Díez, va dir que es dona, per exemple, a l’institut Montilivi de Girona i va lamentar que passi just quan els joves tenen la pressió de la selectivitat a l’horitzó.

Qüestionant les xifres d’Educació

Per a Ustec·STEs, les dades de l’inici de curs donades pels serveis territorials d’Educació, amb 110 alumnes menys i 41 docents més, «no són fiables i no recullen una matrícula viva endèmica». Basant-se en aquesta arribada d’estudiants fora del període oficial de matriculació, Ustec·STEs reitera el rebuig a tancar grups de P3, com el que ha perdut l’escola Gaziel, de Sant Feliu de Guíxols.

La cronificació dels barracons als centres educatius gironins, 304 aquest curs, es manté entre les crítiques recurrents del sindicat, que va subratllar que «un de cada tres centres de la demarcació té algun d’aquests mòduls, mentre que un de cada deu» està format íntegrament per aquestes construccions.

Els «nomenaments a dit», relacionats amb la definició de perfils professionals, és un altre motiu de queixa. Segons Ustec·STEs, més d’un 11% dels docents s’han triat amb entrevistes personals i prop d’un 40% «són a la seva plaça després que les direccions hagin intervingut d’una manera o d’una altra». El sindicat diu que una de les conseqüències d’aquest sistema, que ha recorregut als jutjats, és que entre un 5 i un 10% d’interins de llarga durada, «amb vacant durant més de 8 anys, ara s’hagin quedat a l’atur o cobrint substitucions». Encara en relació amb les condicions laborals, afirma que «s’estan normalitzant les discriminacions, especialment contra les dones», ja que s’exerceixen «pressions per no acollir-se als drets de conciliació».

Boicot al màster de secundària

Tal com ja van fer a finals del curs passat, Ustec·STEs insta els centres a negar-se a acollir estudiants en pràctiques del màster de secundària fins que el Departament reconegui la tasca dels docents que els tutoritzen. El sindicat crida a boicotejar el programa i qüestiona que, aquest estiu, la Conselleria hagi «decidit tirar pel dret i disfressar de ‘centres formadors’» els que hi col·laborin.

Sense concretar-les, el sindicat va avançar que aquest serà un curs de mobilitzacions, tant per donar suport als estudiants de secundària que el 27 de setembre protestaran contra el canvi climàtic com per recuperar les condicions laborals i salarials perdudes pels docents, a més de rebutjar la Llei Aragonès.