El Govern de la Generalitat va presentar ahir a Girona el nou Puosc, un Pla d'ajudes pels ens locals de Catalunya, pel període 2020-2024 amb una nova línia d'inversió per municipis de menys de 5.000 habitants de 90 milions d'euros. L'últim pla d'ajudes va convocar-se el 2012 amb una dotació de 470 milions d'euros, però es tracta de la primera vegada que el Govern destina una línia d'inversions exclusiva per municipis petits més enllà del pla general.

La Consellera de Presidència, Meritxell Budó, va explicar a l'acte de presentació que es va celebrar a l'Auditori Irla de Girona les dues línies principals del Pla, dotat amb un total de 250 milions d'euros al qual es podran adherir 219 ajuntaments gironins, set Consells Comarcals i l'Estartit com a Entitat municipal. La primera preveu destinar 160 milions d'euros per inversions als diferents ens locals gironins, des d'ajuntaments fins a consells comarcals i altres ens municipals. La segona està dotada amb 90 milions d'euros i només s'hi poden adherir els municipis de menys de 5.000 habitants.

Budó va assegurar davant d'un auditori ple a vessar -es van haver d'habilitar dues sales més perquè hi poguessin cabre les 300 persones apuntades- que el Pusoc «és una eina per afavorir la generació d'oportunitats, la cohesió i el desenvolupament econòmic del territori». Pel que fa a la dotació «extraordinària» per a poblacions petites, la consellera va considerar que es tracta d'una eina de «reequilibri territorial per tal que puguin afrontar inversions que, sense el programa, serien difícils d'assumir per municipis d'aquesta mida perquè la capacitat inversora és menor».

D'altra banda, va subratllar que recuperar el pla set anys després suposa un «esforç de la Generalitat» per reduir el seu deute amb les administracions locals. Des del 2017, segons va apuntar, l'ha aconseguit reduir un 88%, passant així de 572 milions d'euros a 69. Budó va considerar que el nou Puosc és un «bon pla» que implica «tornar a impulsar inversions al món local» després de set anys.

La manca de pressupost del Govern i la «reducció» de l'aportació econòmica per part de l'Estat des del 2002 fins a arribar a «zero» el 2012 -tot i assegurar que hi està «obligat»- va fer que es deixés de convocar.

Els municipis podran demanar un topall de 250.ooo euros en la primera línia, i en la segona línia els petits municipis podran demanar fins a 120.000 euros de subvenció. La línia d'actuacions previstes inclou la creació d'infraestructures, millora d'equipaments, prevenció de riscos naturals i mesures per revertir l'envelliment dels pobles, entre d'altres.

El mes de juliol es van aprovar les bases reguladores de la convocatòria de les línies de subvenció del pla fins al 2024, i els municipis podran presentar els seus programes fins al 15 de novembre. La resolució de les ajudes es farà durant el maig del 2020.