La caça furtiva d'ocells fringíl·lids a les comarques gironines ha disminuït des de la prohibició d'autoritzacions durant l'any 2016. Segons Ignasi Dalmases, cap dels Agents Rurals, des de principi d'any s'han obert 9 expedients, 4 d'ells ja tancats. «Abans aquesta caça era més habitual i es comercialitzaven per obtenir un guany econòmic», explica. Aquests tipus d'ocells s'utilitzaven habitualment pels concursos de cant, majoritàriament es tracta de caderneres i verdums.

El cap dels Agents Rurals diu que hi ha zones on és més habitual trobar aquest tipus de furtius, com per exemple a l'Alt Empordà, però també n'han trobat a la Selva, al Gironès i al Baix Empordà. De fet, el mes passat el cos va dur a terme una actuació conjuntament amb els Mossos d'Esquadra al terme de Peralada (Alt Empordà). Quatre persones van ser denunciades per furtivisme d'ocells protegits, se'n van trobar 13 de vius i dos de morts, que segons Dalmases eren caderneres. El cas es va portar a la fiscalia i els ocells vius van ser traslladats al Centre de Recuperació de Fauna.

Per detectar els furtius que es realitzen, el cos sol destinar un dispositiu de seguiment a la zona on es detecta la presència d'aliments perquè els ocells s'acostumin i després poder-los caçar amb les xarxes que instal·len. «Normalment aquests aliments es distribueixen en llocs molt discrets i requereix molta observació diària, però li donem especial importància a vigilar aquests furtius», explica Dalmases.

L'any 2016 la Generalitat va deixar de donar autoritzacions per dur a terme aquestes caceres. Fins llavors la captura d'ocells fringíl·lids estava permesa excepcionalment pel Dictamen 346/2014 que aprovava el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El qual establia «el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i la tinença d'ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a activitats tradicionals de concursos de cant».

Però, aquesta decisió es va prendre el 2016, tal com explica el Departament de Territori i Sostenibilitat en un comunicat «com a mesura cautelar, en base a l'anunci de l'obertura d'un procediment d'infracció de la Comissió Europea contra l'Estat espanyol per quatre expedients informatius (EU PILOT) sobre protecció d'aus silvestres, des de l'any 2012 fins a inicis de 2016».

I prossegueix: «La Comissió esgrimeix que els aclariments, respostes i explicacions argumentats no han permès constatar que es respecti el règim estricte i excepcional regulat a la Directiva Aus 2009/147/CE, que estableix que la captura al medi natural quedarà prohibida definitivament a partir del 2018». Aquesta normativa europea regula la protecció de les quatre espècies d'ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell i cadernera).

En aquest context, els Agents Rurals obren acte de denúncia i el Departament de Territori posa la multa, que pot anar dels tres mil a dos milions d'euros, segons l'espècie, l'import dels danys ocasionats o del benefici obtingut.