L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca demana un debat entre tots els alcaldes i agents implicats en la recollida de residus per plantejar un emplaçament de la planta de triatge que no sigui la finca de can Coma de Baix situada prop del Fluvià en el seu pas per la localitat.

La petició la fa l'alcalde de Sant Jaume, Jordi Cargol (JuntsxCat) quan falta molt poc per la publicació de la sentència referent al contenciós contra el Pla Especial Urbanístic per ubicar la planta a can Coma de Baix. El Pla Especial va ser aprovat el juliol del 2013 pel Consell Comarcal de la Garrotxa i referendat pel Departament de Territori i Sostenibilitat el 2014.

Poc després, l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i l'Associació de Naturalistes de Girona van presentar contenciosos administratius contra el Pla Especial.

Ara, segons ha explicat l'alcalde de Sant Jaume de Llierca, totes les comprovacions del procés judicial i les conclusions estan fetes. Cargol ha valorat que la sentència pot sortir entre els pròxims dies i finals d'any. És a dir, com a màxim falten uns tres mesos i mig perquè surti la resolució. La previsió exposada pel Consell Comarcal de la Garrotxa fa uns anys és que el veredicte sigui favorable a la implantació de la planta a can Coma de Baix.

L'alcalde de Sant Jaume considera que tot i un possible resultat de la sentència contrari als interessos de l'Ajuntament de Sant Jaume, cal reiniciar les negociacions. El criteri de l'alcalde és que la ubicació de la planta ha de ser acordada entre tots els agents implicats sense tenir en compte el resultat de la sentència. Segons ell, la sentència també pot ser favorable a l'Ajuntament o desfavorable però amb condicionants.

Cargol argumenta que posar la planta de triatge a Sant Jaume contra la voluntat del poble seria perjudicial pel conjunt de la comarca. «No convé que un poble tingui malestar», ha raonat.

A més, l'alcalde ha valorat la posició del president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach (JuntsxCat) que, fa poc, va posicionar-se a favor d'una solució acordada.

Sense alternativa

El Consell Comarcal de la Garrotxa fa poc va sostenir que no existeix una alternativa. L'anterior president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, i el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias, el sis de juny, van descartar fer la planta de triatge al Polígon de Politger i van apuntar com a única possibilitat fer-la a can Coma de Baix. Van expressar la seva confiança en un resolució del contenciós favorable a la implantació de la planta a can Coma de Baix.

Des de l'aprovació del Pla Especial Urbanístic, el Consell Comarcal de la Garrotxa ha rebut diners de la Generalitat per poder fer la planta de triatge. Ara, disposa dels 14 milions d'euros pressupostats per la planta.

A més, a partir de l'any vinent s'encarirà el preu de l'entrada de residus a l'abocador del Clot de les Mules de Beuda. És a dir, la comarca necessita augmentar la selecció de residus de manera urgent per evitar una puja molt elevada de les taxes de recollida.

Els grups polítics del PSC i ERC al Consell Comarcal estan a favor de fer la planta i la reclamen. Si bé, ERC ho fa amb més condicionants. El representants de la CUP sempre s'han mostrat contraris a la planta.