La Policia Nacional amb col·laboració amb l'Europol, ha desmantellat una xarxa criminal dedicada principalment al tràfic d'éssers humans i a la sostracció de menors dels centres de protecció. Els transportaven amb autobusos, i quan arribaven a La Jonquera, els baixaven, els separaven en grups, i els feien continuar en taxi fins a la primera estació de servei de França, on tornaven a pujar a l'autobús per a continuar el viatge.

La xarxa utilitzava autobusos d'empreses ubicades al Marroc, Espanya i França per a transportar a les persones cap a França o Bèlgica. El punt de partida era el port d'Almeria, des d'on captaven a immigrants que acabaven d'arribar al país de manera clandestina. Un dels membres de l'organització criminal es dedicava a sostreure menors malians d'un centre de protecció d'Almeria per ser traficats a Europa. A més d'humans i menors, l'organització també utilitzava els autobusos per al tràfic d'haxix, contraban de tabac i espècies cinegètiques.

Els delinqüents tenien un grup de captadors especialitzats per nacionalitats, que contactaven amb joves arribats irregularment a Espanya pel sud i els oferien un viatge amb bus a Europa cobrant-los fins a tres vegades més del que costaria. En els casos dels menors en centres de protecció, se'ls instava a utilitzar la violència contra els treballadors socials per escapar-se. també comptaven amb allotjaments irregulars a Almeria on amuntegava els joves a canvi de molts diners abans d'enviar-los, amb bus, cap a Europa.

Un cop captats a Almeria, els feien pujar en diferents autobusos amb dues rutes: una a Estrasburg (França) i una altra a Brussel·les (Bèlgica), i durant el trajecte, feien diverses parades per a pujar més immigrants. «Són les denominades taquilles black i se situaven en hotels o locutoris, coneguts pels immigrants i localitzats a Múrcia, Alacant, Barcelona i Tarragona. Van arribar a professionalitzar el negoci amb sòlids contactes criminals a les estacions d'autobusos de Madrid, Barcelona i Múrcia, on aconseguien passatgers irregulars i menors no acompanyats», segons explica el comunicat.

En arribar a la Jonquera, feien baixar a tots els passatgers dels autobusos, els separaven en grups més reduïts, i els feien pujar en taxi fins a la primera estació de servei de França, on els tornaven a pujar a l'autobús per a continuar amb el viatge.

En l'operatiu policial es van realitzar 14 entrades i escorcolls simultanis a domicilis i locals assentats pels detinguts. També es van intervenir més de 33.000 euros en efectiu, diversa documentació que acredita el tràfic d'humans, material informàtic, més de 200 quilos d'haixix, un vehicle i un remolc.

Es van detenir 29 persones per afavoriment de la immigració clandestina, sostracció de menors en centres de protecció, pertinença a organització criminal i delicte contra la salut pública. Els detinguts han ingressat en presó preventiva sense fiança.