La Generalitat proposarà una sanció de 44.000 euros contra Ryanair per vulnerar el dret de vaga i obstruir l'activitat inspectora, segons van explicar fonts de la Conselleria de Treball. En concret, la proposta de sanció contempla 24.000 euros per vulneració de dret de vaga i 20.000 per obstrucció de l'activitat inspectora, segons va avançar La Vanguardia.

Un cop feta aquesta proposta, la companyia pot recórrer davant del Departament de Treball i, si ho fa, aquest analitzarà els seus arguments. En cas que no hi hagi recurs, Treball executarà la sanció.

Els tripulants de cabina de Ryanair han convocat deu jornades de vaga (1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre) en protesta pel tancament de les bases de Girona, Tenerife, Las Palmas i Lanzarote, que posen en perill 512 llocs de treball. El Ministeri de Foment ha fixat uns serveis mínims amb els quals Ryanair està obligada a garantir el 100% dels vols no peninsulars, el 60% dels peninsulars i internacionals amb desplaçament igual o superior a cinc hores i el 35% dels vols peninsulars amb temps de desplaçament inferior a cinc hores.

Els sindicats van denunciar diumenge que Ryanair segueix dificultant la celebració de la vaga. Segons va explicar el sindicat USO, l'empresa cita «entre sis i 14 vegades més personal de guàrdia que un dia normal». La Inspecció de Treball ha detectat que, els primers dies d'aturada, l'aerolínia va vulnerar el dret de vaga dels seus treballadors i va obstruir les actuacions de la mateixa inspecció. En concret, fonts consultades per La Vanguardia van afirmar que «l'empresa va efectuar pràctiques de coacció als treballadors».

USOC celebra la sanció

El sindicat USOC va celebrar ahir que la Generalitat hagi imposat una sanció a Ryanair. En un comunicat, la secretària de Comunicació d'USOC, Lídia Arasanz, va explicar que confia que s'exigeixi a l'aerolínia «un mínim respecte al dret de vaga i que l'actuació inspectora durant les convocatòries d'aturades constati tots els incompliments de la companyia irlandesa».

Representants del sindicat van denunciar la vulneració dels drets dels treballadors per part de la companyia en una reunió amb la Generalitat. En aquell moment, USOC va criticar la Generalitat per la seva activitat «sorprenentment passiva» en no sancionar Ryanair. «Cal trobar una alternativa per evitar el tancament de la base de Girona i evitar la pèrdua de llocs de treball a l'aeroport de Girona, i esperem que la Generalitat treballi en aquestes solucions», va afegir el coordinador d'acció sindical d'USOC, Àngel Garrido.