18 de setembre de 2019
18.09.2019
Diari de Girona

La Generalitat veu «insostenible» la gratuïtat de l'AP-7

La concessió del tram Tarragona-Valencia acaba el 31 de desembre · El tram gironí de l'autopista acaba la concessió el 31 d'agost del 2021

18.09.2019 | 16:58
Peatge de l'AP-7 a Girona Sud | Aniol Resclosa

El conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, ha avisat aquest dimecres el Govern espanyol que serà "insostenible" alliberar de peatge el tram de l'AP-7 que venç el pròxim 31 de desembre sense pensar com es finança el manteniment d'aquesta via.

En una compareixença al Parlament català, Calvet s'ha referit així al tram de l'AP-7 entre Tarragona i València, la concessió de la qual correspon a Abertis i que venç el pròxim 31 de desembre. El tram entre Tarragona i la Jonquera de la mateixa autopista finalitza la seva concessió el 31 d'agost del 2021

El conseller ha reivindicat la conveniència d'implantar un sistema de vinyeta a Catalunya, una espècie de tarifa plana anual que permetria l'ús del vehicle per totes les vies ràpides sense haver de parar-se a pagar a cap barrera d'autopista.

No obstant això, Calvet ha recordat que aquest sistema hauria de coordinar-se amb l'Estat i ha admès que amb l'actual Govern en funcions i la perspectiva de noves eleccions a Espanya "tot queda en l'aire".

Així doncs, Calvet ha donat per fet que el Govern espanyol arribarà a desembre "sense res gaire preparat" i "molt probablement aixecarà les barreres" de peatge en aquest tram de l'AP-7.

A partir de llavors, Calvet ha alertat que el finançament serà "insostenible" i "alguna cosa haurem de pensar" per sufragar el manteniment de vies d'altes prestacions com aquesta, perquè la conservació suposa entre 50.000 i 60.000 euros per quilòmetre a l'any, ha afegit.

Segons el parer del conseller, el Govern espanyol està afrontant aquest problema amb "certa sensació d'improvisació" i sense un model definit, i ha urgit a pactar un model basat en el principi que "qui usa" una via d'altes prestacions, "paga", i que "qui contamina, també paga".

A preguntes dels grups parlamentaris, el conseller ha comentat que li agradaria que la fi de concessions com la de l'AP-7 fos una "bona oportunitat per implantar un nou model" d'ús de les vies d'altes prestacions.

Calvet ha assegurat que és necessari posar fi tant a greuges en matèria de peatges per comparació amb el conjunt d'Espanya com a l'interior de la pròpia Catalunya implantant un "sistema integrat de vies d'altes prestacions", un model que genera un "consens ampli" a Catalunya, ha dit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit