18 de setembre de 2019
18.09.2019
Diari de Girona

Les Planes d'Hostoles reclama eines per expulsar el turisme incívic dels gorgs

Els guardes han multat 400 conductors que no han respectat els senyals i 50 persones per actituds incíviques

18.09.2019 | 00:05
Les Planes d'Hostoles reclama eines per expulsar el turisme incívic dels gorgs
Detall de roba i deixalles d'un usuari incívic als gorgs de les Planes.

El paratge natural de les gorgues a les Planes d'Hostoles, amb sis salts d'aigua fluvials, ha vist repuntar les actituds incíviques durant aquest estiu. Deixalles, persones que fan pícnic en zones no autoritzades, botellón o anar amb els gossos deslligats són algunes de les incidències que estan prohibides segons les ordenances de civisme del municipi.

Fa dos anys que l'Ajuntament contracta dos guardes per fer complir la normativa però reclamen a la Generalitat més eines per controlar i «expulsar» aquest turisme incívic. Recorden que el municipi no té Policia Local i que els és molt difícil sancionar aquells que no respecten les normes. Aquest estiu calculen que hauran rebut un 20% més de visitants respecte a l'any passat. Han arribat a les 18.000 persones, en un entorn natural vulnerable.

Fa dos anys, l'Ajuntament va restringir els usos amb l'objectiu de combatre la seva degradació per la massificació de turistes i afavorir la convivència amb els veïns. Hi havia persones que es trobaven que no podien entrar a casa perquè hi havien aparcat davant.

Aparcar en zones prohibides

Des de llavors, a l'estiu s'obre un aparcament de pagament a peu de carretera com a únic espai autoritzat per a vehicles i es prohibeix l'accés amb vehicles als gorgs. L'usuari paga 5 euros per tot el dia i li retornen un euro si porta la bossa amb les deixalles.

L'Ajuntament creu que aquesta mesura està funcionant. Aquest any, ja han superat els 5.300 vehicles mentre que l'any passat van ser 4.700. Tot i això, els dos guardes han multat aquest any uns 400 conductors que no han respectat la senyalització i han aparcat en zones prohibides.

«No és que els visitants siguin més incívics que altres anys sinó que, com més gent, més probabilitats hi ha», afirma l'alcalde, Eduard Llorà.

El problema és quan els visiten persones on es creuen que «a la muntanya no hi ha normes i que poden fer el que volen», assenyala Xavi, un dels guardes. Entre les incidències més freqüents hi ha deixar llaunes, plàstics o productes d'higiene personal. També s'han trobat amb persones que feien pícnic, tenien música alta, feien botellón o que anaven amb els gossos deslligats, malgrat que la senyalització informa que tot això està prohibit.

Explica que la seva feina és informar i explicar el que es pot fer i el que no però també admet que s'han trobat amb persones que se li encaren o es mostren violents i a qui, al final, han de sancionar. «Els sobta trobar-se dos guardes uniformats i hi ha un cert rebuig; d'altres usuaris, en canvi, agraeixen moltíssim la feina que fem».

Durant aquest estiu han posat una cinquantena de sancions per actituds incíviques. Les sancions van dels 100 euros als 300 euros en funció de la gravetat.

Més eines pels incívics

L'alcalde creu que cal fer un pas més enllà i reclama més eines a la Generalitat per poder fer complir la normativa i «expulsar» el turisme incívic que no respecta el medi natural. «Igual que en un museu, no es pot robar un quadre aquí s'ha de respectar i cuidar l'espai natural», afegeix Llorà. Des del consistori creuen necessari delimitar els aforaments i regular millor l'accés i usos al medi i recorden que no ho poden fer sols perquè no tenen Policia Local. El batlle també subratlla que aquesta problemàtica afecta a altres zones de Catalunya i que acostuma a passar en municipis petits.

Els últims estudis tècnics de la Fundació Emys indiquen que la qualitat ambiental ha millorat des de la restricció dels accessos. I una part important dels visitants es mostren receptius amb les mesures. En general, els veïns valoren positivament les mesures. Segons en Josep, que viu a la zona. Celebra que la gran majoria sigui respectuosa. Es queixa d'alguns visitants que s'emporten la fruita dels arbres que troben pel camí.

Des de l'Ajuntament de les Planes recorden que tot el que s'ingressa amb el control dels gorgs va destinat a la preservació i manteniment de l'entorn. La temporada d'estiu va finalitzar el 15 de setembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit