El sumari dels atemptats del 17-A a Catalunya està pròxim a la seva conclusió i la intenció és que entre aquest mes i el pròxim pugui ser elevat a la sala per iniciar els tràmits per portar a judici els 3 únics processats en relació amb aquests fets, encara que cap ho està com a autor de la massacre.

Segons han informat fonts jurídiques, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, José Luis Calama, ha culminat pràcticament tota la instrucció, a falta de dos informes, que es preveu que estiguin ultimats en el que queda de mes.

Un cop completades aquestes diligències, el jutge podria donar per conclòs el sumari entre finals d'aquest mes o el pròxim octubre per elevar-ho a la Secció Tercera Penal, a la qual ha correspost enjudiciar aquests fets, i començar així amb els tràmits per a l'assenyalament de la vista oral, que s'espera es pugui celebrar en l'any vinent.

Encara està pendent que la Sala penal resolgui els recursos d'una vintena de persones que van al·legar patir seqüeles psicològiques derivades de la massacre i per les quals reclamaven una indemnització, si bé, aquesta circumstància no impedeix que el sumari pugui quedar conclòs.

Una vegada tancada la investigació, la sala donarà trasllat a les acusacions perquè sol·licitin l'obertura de judici oral als tres únics processats en aquesta causa: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, si bé cap d'ells ho ha estat com a responsable de les 16 víctimes mortals i 140 ferits en la massacre, ja que els presumptes autors van morir abatuts pels Mossos d'Esquadra o a l'explosió del xalet d'Alcanar (Montsià).

Als dos primers se'ls atribueix un delicte d'integració en organització terrorista com a membres de la cèl·lula gihadista de Ripoll que va perpetrar els atemptats a la Rambla de Barcelona i al Passeig Marítim de Cambrils (Baix Camp), mentre que el tercer haurà de respondre per un delicte de col·laboració.

Les acusacions, a excepció de la Fiscalia, que ha fet costat al processament, han tractat sense èxit que se'ls declarés també cooperadors en delictes d'assassinat consumat i en grau de temptativa en entendre que se'ls va haver de vincular amb els atemptats perquè, malgrat que no van tenir una participació directa, coneixien els preparatius de la cèl·lula per cometre actes terroristes.

Aquesta circumstància pot provocar que en aquesta nova fase procedimental les acusacions que es van oposar a l'ordre de processament per aquest motiu, entre elles l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT), puguin demanar un nou processament per poder també acusar com a coautors dels atemptats els tres processats.

Si la Sala ho accepta, el sumari seria tornat al jutjat de Calama per reprendre la instrucció abans de dictar un nou processament, però si ho rebutja, la causa seguiria el seu curs per a l'enjudiciament dels processats i, una vegada es dicti l'acte d'obertura de judici oral, es donaria trasllat a les acusacions perquè presentessin els seus escrits de qualificació.

A final de l'any passat, l'AVT i altres acusacions, com el sindicat dels Mossos d'Esquadra Uspac, van recórrer l'ordre de processament i, al febrer, la secció segona del Penal ho va confirmar, si bé va plantejar la possibilitat que poguessin sol·licitar una ampliació per altres delictes quan la causa arribés al tribunal enjudiciador.

Després de conèixer aquesta decisió, l'AVT va manifestar que la seva intenció és poder també acusar-los en el judici com a coautors dels atemptats per la qual cosa, una vegada arribi el sumari al tribunal que jutjarà els atemptats, podrien tornar a plantejar-lo, cosa que endarreriria tots els tràmits.

A Driss Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta usada en l'atemptat de les Rambla de Barcelona, el jutge només el processa per integració en organització terrorista, però a Houli Chemlal, ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar (Montsià) en el qual va morir l'imam de Ripoll -considerat líder de la cèl·lula-, li imputa també dipòsit d'explosius i temptativa d'estralls, això últim pels plans que tenia la cèl·lula d'atemptar contra llocs emblemàtics de Catalunya com la Sagrada Família.

El juliol passat, el jutge Calama va acordar prorrogar dos anys més la presó preventiva dels processats en relació amb els atemptats de Catalunya el 17 d'agost del 2017 davant el venciment a l'agost del termini dels dos primers anys en presó preventiva, el límit màxim de la qual són 4 anys.