L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler (JxCat), és des d'ahir el nou president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). En el seu primer discurs, a Girona, Soler va reivindicar el compromís del món local «amb l'anhel col·lectiu del poble català i amb les aspiracions d'un país que vol ser lliure». «El municipalisme serà sempre un aliat del país, sempre que calgui tornarem a sortir al carrer, pacíficament, democràticament i cívicament però carregats de raó i de voluntat democràtica», va afirmar el ja president de l'ACM que va assegurar que «cap presó ni sentència injusta» podrà aturar «la voluntat del poble».

L'únic candidat a substituir el fins ara president David Saldoni era l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ahir va rebre un ampli suport d'alcaldes i alcaldesses. Dels 265 vots emesos, 253 van ser a favor, hi va haver onze abstencions i només un vot en contra. Així, Soler va ser proclamat nou president amb un el 95% dels vots en el marc de la XXI Assemblea de l'entitat municipalista. Saldoni ha estat president des del gener del 2018 fins a aquest setembre.

Soler va recordar que els alcaldes catalans no han fallat en «moments clau», com el setembre del 2017, pocs abans del referèndum, quan van «aixecar les vares» per donar suport «a la democràcia, a la llibertat i a les urnes».

Un altre dels eixos «prioritaris» del mandat, per a Soler, és consolidar l'ACM com «la primera entitat municipalista del país» anant «plegats» amb la resta d'entitats, i va posar el focus en la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per crear els «instruments òptims per esdevenir una única entitat».

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que va tancar l'acte, va agrairt al món local el suport que han mostrat al procés. «La imatge dels alcaldes aixecant la vara demostra la força del país», va destacar Budó, en referència a l'acció al Palau de la Generalitat per donar suport al 9-N i a l'1-O.